Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові можна побачити одну з найбільших в Україні колекцій українських вишиваних орнаментів

У Харкові можна побачити одну з найбільших в Україні колекцій українських вишиваних орнаментів

4 лютого о 15.00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відбудеться урочисте відкриття виставки однієї з найбільших в Україні колекцій українських вишиваних орнаментів від заслуженого майстра народної творчості Григорія Гриня «… І вишите моє життя на ньому». Значну частину свого життя Григорій Гринь присвятив вивченню, збереженню та відродженню традиційної вишивки та килимарства. Близько півстоліття майстер розробляє ескізи художніх виробів, опираючись у своїй творчості на багатющій археологічний та етнографічний матеріал. За цей час він створив більше 500 власних орнаментальних тем.

Серед експонатів виставки можна побачити як ескізи, так і вишиті зразки. Дивовижні орнаменти прикрашають рушники, сорочки, скатертини і навіть краватки. Здебільшого це орнаментальні мотиви Полтавщини, яким більш притаманні приглушенні фарби та рослинний, або рослинно-геометричний малюнок. Незважаючи на дотримання автентичності, все ж усі роботи майстра – авторські, унікальні.

Виставка триватиме до 20 лютого 2014 року.

Довідка: Григорій Петрович Гринь, 1939 р.н., живе у селищі Опішня Полтавської області. Закінчив Решетилівське художньо-промислове училище. З 1960 по 1994 роки працював головним художником у виробничо-художньому об’єднанні «Полтавчанка». Він – учасник виставок досягнень народного господарства СРСР, України, міжнародних виставок в Німеччині, Польщі, Білорусі. Роботи майстра зберігаються в Національному музеї Т.Г.Шевченка, Музеї народної архітектури і побуту України Пирогове, Полтавському краєзнавчому музеї, в музеї декоративного мистецтва у Києві.