Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харків прибули мощі великомученика Георгія Побідоносця

У Харків прибули мощі великомученика Георгія Побідоносця

Сьогодні у Свято-Благовіщенський кафедральний собор міста Харкова прибули мощі великомученика Георгія Побідоносця, на свято на честь покровительки Слобожанського краю – Озерянської ікони Божої Матері. Святиню привезли за сприяння Президента України, пробуде вона на території України до 5 грудня 2013 року. На Харківщині мощі пробудуть з 12 до 17 листопада 2013 року.

Біля центральних воріт на території собору святі мощі зустріли заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій, а також парафіяни.

Святиню внесли до кафедрального собору і поставили на кафедрі в центрі храму, де почалася Божественна Літургія. Після мощі великомученика Георгія Побідоносця перенесуть з Благовіщенського собору до Свято-Покровського монастиря. Святиню поставлять в монастирі для поклоніння віруючих, де протягом дня будуть відбуватися молебні співи.

Довідка. Святий великомученик Георгій Побідоносець є одним з найбільш шанованих святих Православної церкви і вважається покровителем всього православного воїнства, землеробів і скотарів. Георгію Побідоносцю моляться за дітей, про допомогу при недугах, у скорботі, про заступництво воїнам, про збереження домашніх тварин від диких звірів.

Згідно з житієм, Георгій Побідоносець народився в 3 столітті в Каппадокії (Мала Азія) у християнській родині. Поступивши в римські війська, заслужив увагу імператора Діоклетіана і був призначений одним із старших воєначальників. Дізнавшись про указ імператора переслідувати християн, Георгій відкрито виступив проти правителя і закликав усіх визнати віру в Христа. У 303 році його заарештували, вимагаючи зречення від віри, і після восьмиденних тортур він був обезголовлений.