Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Останки загиблих радянських воїнів перепоховали з неврахованого поховання в Братську могилу в селі Довгеньке Ізюмського району

Останки загиблих радянських воїнів перепоховали з неврахованого поховання в Братську могилу в селі Довгеньке Ізюмського району

Сьогодні у селі Довгеньке Ізюмського району відбулася церемонія перепоховання останків загиблих радянських воїнів з неврахованого поховання в Братську могилу. У заході взяли участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, заступник голови Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій Геннадій Темник, перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко.

«Перемога у Великій Вітчизняній війні дісталася Україні з мільйонними жертвами. Те, що ми зараз живемо і виховуємо своїх дітей, це заслуга загиблих у війні солдатів. Історію можна трактувати по-різному, але мені дуже приємно, що Президент і уряд дає правильну оцінку тим подіям. Наше міністерство веде роботу з пошуку останків, з підтримки тих нових організацій, які працюють в цьому напрямку. Дуже важливо, щоб і підростаюче покоління знало правду про ту жорстоку війну, яку пережив наш народ», - звернувся до присутніх Геннадій Темник.

У свою чергу Валентин Дулуб підкреслив, що сьогодні знаменний день - в переддень 70-річчя Великої Перемоги проводиться перепоховання останків воїнів, які загинули, захищаючи свою Батьківщину.

«Проводжаючи їх в останній путь, ми робимо дуже важливу справу. Тому що ніхто не повинен бути забутий. Подвиг, який здійснили воїни, безсмертний. Ми нікому і ніколи не дамо переписати історію. Історія буде такою, якою написали її ці люди, що загибли за Батьківщину», - сказав Валентин Дулуб.

Перед урочистим мітингом відбулася панахида за полеглими воїнам. У Братській могилі в селі Довгеньке були перепоховані останки 130 загиблих воїнів.

Довідка. У листопаді 1941 року село Довгеньке Ізюмського району було окуповано німецькими військами. За архівними даними з 600 людей не повернулося 215. Всього на території села Довгеньке загинуло 3297 бійців, і велика частина з них похована в Братській могилі. Під час запеклих боїв 80% села було зруйновано. За один день - 22 серпня 1943 року загинуло 263 людини 8-ї гвардійської дивізії.

З липня по вересень цього року в 5 км на захід від села Довгеньке проходила пошукова експедиція. У цих місцях за кілька місяців поблизу висоти 185,9 СПП «Військові меморіали "Схід"», що входять до ВГО «Союз "Народна пам'ять"», виявили останки 104 радянських воїнів. Ще 26 захисників, полеглих на цій землі, виявили дослідники з ІПО «Патріот». СПП «Військові меморіали "Схід"» разом з обласною редакційною колегією «Книга пам'яті» вдалося встановити імена 121 загиблих воїнів. Ці імена будуть увічнені на Братській могилі с. Довгеньке.