Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація щодо розкопок у селі Коротич

Інформація щодо розкопок у селі Коротич

Коротичанська селищна рада Харківського району Харківської області отримала письмову заяву від мешканця села про те, що на своїй садибі самостійно розкопав могилу радянського воїна. Про наміри вести розкопки він нікого не попереджав.

Згідно з Законом України «Про охорону культурної спадщини» та Законом України «Про охорону археологічної спадщини» такі розкопки проводяться за спеціальним дозволом та компетентними фахівцями. Знаючи про місце розташування останків, до цього часу неіндетифікованих, вищезазначений громадянин грубо порушив законодавство.

Коротичанська селищна рада Харківського району Харківської області звернулася до Харківського районного відділу (з обслуговування Харківського району та міста Люботин) ГУ МВС України в Харківській області із проханням провести аналіз правомірності дій зазначеної особи; провести антропологічну експертизу із встановлення орієнтовного віку кісток знайденої людини, фактичну дату поховання та причину смерті; провести судово-медичну експертизу останків, на предмет приналежності воїна до Червоної армії.

У разі встановлення, що останки, дійсно належать воїну Червоної армії, а не іншій загиблій людині, Коротичанська селищна рада гарантує проведення перепоховання.

Довідка. На території Коротичанської селищної ради знаходяться:

1. Стела загиблим коротичанам у роки ВВВ, на якій викарбовано призвіща 214 коротичан, що захищали Батьківщину. Пам’ятник знаходиться по вул. Радянська, 47 біля приміщення селищної ради. Рік побудови – 1985р. В задовільному стані. До 70-річчя визволення селища Коротич – 28.08.2013 року поновлено на мармурових стелах призвіща полеглих.

2. Районний Меморіал «Слава павшим». Захоронень – 282. Рік побудови 1975 р. В 2010р. за кошти приватної особи та жителів селища побудовано мармурову Стелу, на яку нанесено призвіща загиблих бійців. Сам Меморіал до 68-річниці Перемоги капітально відремонтовано за кошти місцевих жителів та спонсорів. 05.09.2013 року урочисто перепоховано останки трьох радянських солдат, які було знайдено в кінці серпня на території домоволодіння по вул. Пушкіна, 1.

3. Памятник загиблих у роки ВВВ, розташований на території дослідного господарства «Комунар» (землі Коротичанської селищної ради), побудований в 1960 році. Занесені 174 призвіща загиблих в боях за визволення Харкова. В 2012 році пам’ятник реконструйовано.

4. Памятник Герою Радянського Союзу М.С.Карнакову. Рік встановлення - 1975. Знаходиться на автошляху Київ-Харків-Довжанський. Знаходиться в задовільному стані.

До Дня селища – 14 жовтня – планується відкриття музею селища, де окрема експозиція буде присвячена подіям в роки війни 1941-1945 років на території селища.

Теги