Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Вовчанську відбулося перепоховання загиблих радянських воїнів

У Вовчанську відбулося перепоховання загиблих радянських воїнів

Сьогодні у с. Гатище Вовчанського району відбулося перепоховання останків загиблих радянських воїнів з неврахованого поховання в Братську могилу. У церемонії перепоховання взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Євген Савін, голова районної ветеранської організації Іван Зарубін, ветерани та місцеві жителі.

Михайло Добкін подякував усім, хто прийшов проводити в останню путь останки солдатів Радянської армії, героїчно полеглих у боротьбі з фашизмом.

«Бої тут були страшні, кровопролитні, билися за кожну п'ядь землі. І сьогодні, після 70-ти років, ми з вами стаємо свідками того, що ця війна ще не завершилась. Я думаю, що вовчанська земля не тільки в братських могилах зберігає останки загиблих і непохованих солдатів і офіцерів. І нам дуже важливо зробити все, що від нас залежить, і навчити своїх дітей та онуків з таким же трепетом, як ми сьогодні, ставитися до цих подій і до тих людей, які віддали своє життя і здоров'я за нашу свободу і незалежність», - зазначив Михайло Добкін

14-15 вересня 2013 року пошукова група спеціалізованого приватного підприємства «Військові меморіали «Схід» розшукала на місцях боїв в 2 км північніше с. Гатище останки 5 радянських воїнів. Бойові події відносяться до початку лютого 1943 року, коли радянські війська, звільнивши м. Вовчанськ 9 лютого 1943 р., намагалися зламати німецьку лінію оборони на правому березі Сіверського Дінця. У боях брали участь частина сил 270 стрілецької дивізії 69 Армії Воронезького фронту.

У роки Великої Вітчизняної війни у селі Гатище йшли кровопролитні бої. Тут у братській могилі поховано 215 воїнів, загиблих в боях під селом. Відомі прізвища 99 з них.

Теги