Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент вимагає ефективних механізмів захисту дітей від неякісної продукції - Юрій Павленко

Президент вимагає ефективних механізмів захисту дітей від неякісної продукції - Юрій Павленко

Президент України вимагає запровадження ефективних механізмів захисту дітей від продукції, яка несе загрозу їх здоров'ю. Про це заявив Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко під час прес-конференції. «Віктор Янукович наголошує на забезпеченні ефективної експертизи, європейських стандартів якості, незалежного контролю за виробниками, продавцями та імпортерами дитячих товарів та продуктів харчування», - підкреслив Юрій Павленко.

За словами Уповноваженого з прав дитини, перевірки суб’єктів господарювання стосовно дотримання законодавства про захист прав споживачів при реалізації продовольчих і непродовольчих товарів для дітей, зокрема шкільного асортименту, які цього року були проведені Державною інспекцією з питань захисту прав споживачів, засвідчили суттєві порушення. «Підставою для перевірок стали, зокрема, звернення громадян, низка інцидентів з отруєннями дітей, скарги, які надходять на адресу Президента від батьків, батьківських комітетів», - додав він.

Так, зазначив Ю.Павленко, за вказаний період Дерспоживінспекція перевірила понад тисячу підприємств стосовно дотримання законодавства про захист прав споживачів при реалізації товарів шкільного асортименту, в яких встановлено більше семи тисяч порушень. «Забраковано та знято з реалізації майже половину перевірених товарів», - констатував Юрій Павленко.

Він повідомив, що серед основних проблем захисту дітей від продукції, яка несе або може нести загрозу для їх життя та здоров’я, є невиконання вимог законодавства та низький рівень відповідальності суб’єктів господарювання щодо дотримання якості та безпеки товарів для дітей. «Проблемою є відсутність ефективного контролю за надходженням на ринок продукції неналежної якості, відсутність ефективного механізму розгляду скарг, відсутність незалежного контролю за виробниками, імпортерами дитячих товарів», - зазначив Уповноважений з прав дитини.

Крім того, зауважив Ю.Павленко, до сьогодні в Україні відсутня можливість незалежної експертизи якості товарів.

Саме тому, на переконання Уповноваженого з прав дитини, Уряд у співпраці з підприємцями та громадськими організаціями має розробити відповідний план заходів з удосконалення законодавства щодо перевірки підприємств, які виготовляють, продають та імпортують продукцію для дітей, а також закладів, де перебувають діти.

«Зокрема, вважаємо за доцільне скасувати існуючу на сьогодні законодавчу норму про попередження про перевірку за 10 днів та змінити процедуру отримання згоди на проведення позапланових заходів», - заявив він.

Крім того, зауважив Ю.Павленко, необхідно збільшити фінансування на проведення експертизи продукції, збільшити кількість та здійснити переоснащення лабораторій якості, створити центри і лабораторії для незалежної споживчої експертизи, підвищити відповідальність за порушення законодавства у сфері торгівлі та виробництва товарів для дітей.

Необхідно також удосконалити повноваження органів центральної влади, відповідальних за якість та безпеку товарів для дітей, дитячого харчування в державних закладах, додав Ю.Павленко.

Уповноважений Президента з прав дитини має намір звернутися з відповідними пропозиціями до Уряду.

У свою чергу заступник голови Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Ольга Соколова зазначила: «Аналіз стану споживчого ринку товарів дитячого асортименту показав, що намітилася стійка тенденція надходження на ринок товарів з грубими виробничими дефектами, із застосуванням заборонених сировинних матеріалів, які можуть негативно вплинути на стан здоров'я дітей».

За її словами, найбільш характерними порушеннями вимог законодавства про захист прав споживачів при реалізації товарів шкільного асортименту є невідповідність вимогам нормативних документів, відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки. «Характерним порушенням по всій території України є відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації для споживача, яка допомогла б зробити усвідомлений компетентний вибір», - резюмувала Ольга Соколова.

Довідка. За 2013 рік Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів перевірено 1294 підприємства, які реалізують товари шкільного асортименту, в яких встановлено 7262 порушення вимог законодавства про захист прав споживачів. Перевірено продукції на суму 6828,6 тис. грн, забраковано та знято з реалізації - на суму 2999,3 тис. грн, що становить майже 44%.

Найбільш характерними порушеннями вимог законодавства про захист прав споживачів при реалізації продукції є:
• невідповідність вимогам нормативних документів;
• відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки;
• відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар;
• порушення Правил роздрібної торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами та інше.