Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна очікує від співпраці з ЄС більш широкого виходу вітчизняної продукції на європейські ринки та збільшення обсягу інвестицій

Україна очікує від співпраці з ЄС більш широкого виходу вітчизняної продукції на європейські ринки та збільшення обсягу інвестицій

Про це розповів під час відкритої лекції для студентів 1 та 2 курсів на тему «Чи потрібна Україні євроінтеграція?» заступник директора ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України, професор кафедри державного управління Володимир Нікітін. Він зазначив, що у зовнішній політиці Україна прагматична. І Євросоюз, і Російська Федерація - лідер Митного союзу, є стратегічними партнерами України, що зафіксовано у відповідних документах. За його словами, не варто протиставляти східний та західний вектори й намагатись посварити Україну з Росією.

«Ринки наших країн потрібні один одному. Тому свого часу підписано угоду про зону вільної торгівлі з країнами СНД, укладено Меморандум про співпрацю з Євразійською комісією. У стосунках з Митним союзом ми робимо акцент не лише на торгівлі, а й на інтенсивному розвитку реального сектору, кооперації у тих галузях, де є наша взаємна зацікавленість – у машинобудуванні, авіабудуванні, металургії тощо. Сьогодні важливо зберегти промисловий потенціал.

На часі – підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Ми очікуємо вигоду від більш широкого виходу продукції українських підприємств на ринки ЄС, збільшення припливу європейських інвестицій, встановлення у подальшому безвізового режиму для громадян України. Саме таким чином ми поєднуємо потенціал європейської інтеграції та стратегічної співпраці з євразійським співтовариством», - зазначив Володимир Нікітін.