Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До Дня Незалежності в Харкові відкрилася виставка народного костюма «Етноеволюція»

До Дня Незалежності в Харкові відкрилася виставка народного костюма «Етноеволюція»

В Обласному центрі культури і мистецтва 22 серпня відкрилася виставка народного костюма «Етноеволюція», на якій можна прослідкувати спадкоємність народних традицій у формуванні образу сучасних українців. Участь у церемонії відкриття взяв заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін. «Ця виставка - приголомшлива. Мені вдалося за кілька днів до її офіційного відкриття приїхати сюди під час підготовки, детально розглянути деякі костюми, поговорити з фахівцями. Для сучасної людини це зовсім інший світ, це такий пласт культури Слобожанщини, який з величезним інтересом і повагою треба вивчати», - зазначив Євген Савін.

Також він підкреслив, що жоден народ, жодна нація не повинна забувати минуле, оскільки люди, які відірвані від свого минулого, нічого з себе не представляють.

«Знання історії, знання свого рідного краю дає розуміння Батьківщини і любові до неї. І ми сьогодні бачимо, що Харківському регіону є що показати. Нинішня виставка недарма називається «Етноеволюція», тут представлено одяг різних періодів: від старовинних вишиванок до сучасного стилізованого вбрання. У кожному з показаних тут старовинних костюмів зашифровано дуже багато інформації, і зіткнення з цими примірниками матеріальних культурних цінностей для кожної людини, безумовно, є і пізнавальним, і таким, що надихає», - зазначив Євген Савін.

Представлені на виставці жіночі та чоловічі костюми Слобожанщини - це оригінальні зразки традиційного українського одягу кінця XIX - середини ХХ століття. Багато присутніх на відкритті виставки відзначили, що ці експонати представляють величезний інтерес як для тих, хто вивчає історію культури нашого краю, так і для не фахівців, всіх людей, хто цікавиться народною вишивкою, традиціями і світоглядом свого народу.

Експонати старовинного одягу для проекту представлені приватними колекціонерами Харкова, відділом культури і туризму Сахновщинського району, фольклорним колективом «Вербиченька» Нововодалажского БДЮТ, фольклорним гуртом «Муравський шлях» центру культури і мистецтва, музеєм «Слобожанські скарби» НТУ «ХПІ».

Виставка триватиме до 28 вересня за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 62. Вхід вільний.