Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Один з найстаріших храмів Харківської області - Свято-Преображенський сьогодні відзначив своє 100-річчя

Один з найстаріших храмів Харківської області - Свято-Преображенський сьогодні відзначив своє 100-річчя

Божественну літургію на честь 100-річчя освячення Свято-Преображенського храму в селі Володимирівка Краснокутського району сьогодні здійснив архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій. Звертаючись до парафіян храму, він зазначив, що відновлення і будівництво нових храмів Харківської єпархії почалося лише з 1989 року, однак сьогодні на території області вже більше тисячі храмів і більше 20 монастирів.

«Я безмірно вдячний Богові за те, що сьогодні ми відзначаємо 100-річчя з дня освячення одного з чудових храмів, перлини нашої Слобожанської землі. Він пережив гоніння, руйнування та вистояв, і сьогодні служить людям і Богу. Я згадую 2001 рік, коли нам його тільки передали. Було дуже важко не тільки відновити Свято-Преображенський храм, але і почати богослужіння. Слава Богу, тут збереглися старовинні фрески, ікони. Працею ченців Покровського монастиря почалися відновлювальні роботи. Минуло вже 12 років, і цей храм дихає в особливій благодатній молитві, якої не було тут більше 70 років», - сказав владика Онуфрій.

По закінченні урочистого богослужіння, він вручив найвищу нагороду Харківської єпархії - «Медаль святителя Мелетія Архієпископа Харківського» II ступеня за старанні труди на славу Святої Православної Церкви ректору Харківського національного університету міського господарства ім О.М.Бекетова Володимиру Бабаєву, начальнику Головного управління юстиції Харківської області Сергію Мохончуку, а також священнослужителям єпархії за багаторічне служіння Святій Церкві.

У свою чергу Володимир Бабаєв передав у дар храму старовинну ікону Божої Матері «Всепрощення». За його словами, студенти Харківського національного університету міського господарства приїздять сюди дуже часто - роблять замальовки, ескізи, пишуть картини.

«Їх вражає на тільки храм і парк, але й інші будівлі в колишньому маєтку Харитоненка: водонапірна башта, стайні - унікальні і в плані архітектури, і в плані технології зведення. Також сьогодні студени 4 - 5 курсу містобудівного факультету займаються розробкою нового проекту тривимірних моделей в Google Планета Земля. Це будуть 3D зображення всіх храмів, що знаходяться на території області. Ми вважаємо, що всі цікаві архітектурні споруди, в тому числі і храми, повинні бути доступні для кожної людини. Якщо вона не може виїхати сама, то через Інтернет зможе познайомитися, як із зовнішнім виглядом храму, так і внутрішнім», - сказав Володимир Бабаєв.