Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки реалізації пілотного проекту ціна на ліки від гіпертонії знизилися на 15%

Завдяки реалізації пілотного проекту ціна на ліки від гіпертонії знизилися на 15%

Як зазначив під час наради в Харкові головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров'я України за фахом «Терапія» Василь Нетяженко, пілотний проект щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою спрямований на здешевлення вартості ліків. Завдяки його реалізації вже отримано певний ефект, оскільки ліки для гіпертоніків подешевшали на 15%. Ще одна мета проекту - підвищення рівня знань населення про небезпеку гіпертонії.

«Зараз в Україні люди занадто мало уваги приділяють лікуванню цієї хвороби в порівнянні з європейськими країнами. В результаті від інсультів щорічно страждає близько 100 тис. жителів України. Оскільки в рамках проекту створено реєстр лікарів, пацієнтів і аптек, є можливість перевірити, як лікарі ставляться до своїх обов'язків. За показником зниження кількості постраждалих від інсультів можна буде зробити висновок, наскільки ефективною була робота медиків. Зараз по всій Україні медикам вдалося використати 30% виділених коштів. При цьому до числа останніх потрапили Київська, Донецька, Львівська області та Севастополь. Харківська область знаходиться серед лідерів і посідає 2-3 місце», - підкреслив Василь Нетяженко.

За його словами, реалізація проекту буде розвиватися в декількох напрямках: виділення груп ліків, вартість яких буде компенсуватися аптекам повністю; створення комбінованих препаратів; призначення ацетилсаліцилової кислоти хворим з високим ризиком інсультів.