Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стабільно збільшується виробництво молока

На Харківщині стабільно збільшується виробництво молока

Як повідомив в ході інтернет-конференції заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, у Харківській області незважаючи на незначне скорочення поголів'я великої рогатої худоби стабільно збільшується виробництво молока. За його словами, це результат ефективної роботи великотоварних виробників, які налагодили високопродуктивне виробництво. «У Міністерства АПК є показник кількості корів у регіоні, і вона у нас зменшується останні два квартали - на 1,5% у першому кварталі, трохи менше 1% у другому кварталу. Але у нас росте продуктивність, зростає кількість молока, і це головне», - повідомив він.

За словами Юрія Сапронова, також Харківщина досягла хороших показників закупівельних цін на молоко у приватних подвір'ях. У цьому питанні регіон є лідером по Україні. У той же час заступник губернатора підкреслив, що заборона для селян продавати молочні продукти на ринках, яка зараз розглядається у Верховній Раді, може серйозно вдарити по розвитку тваринництва у всій країні.

«Ви знаєте, що в квітні було зареєстровано у Верховній Раді законопроект щодо подвірного забою тварин, обороту молока та сиру домашнього виробництва, і його автори хочуть дозволити населенню продавати на ринках м'ясо, молокопродукти, якщо поруч відсутні заготівельні пункти. Якщо цей законопроект не буде підтриманий, наслідки заборони на продаж селянами необробленого молока можуть бути катастрофічними - може бути завдано великої шкоди поголів'ю ВРХ. На сьогодні в Україні діє понад 10 тисяч приймальних пунктів, які за 2012 рік зібрали трохи більше 2 млн. тонн молока з 11 млн. тонн молока, яке було вироблено в минулому році. Тому я впевнений, що такого роду законопроект можна ввести тоді, коли вся країна буде охоплена широкою мережею пунктів збору молока, а сьогодні від цього закону виграють тільки перекупники, і постраждають відповідно виробники і селяни», - підкреслив заступник губернатора.