Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область буде пріоритетним регіоном для удосконалення системи соціальної опіки дітей зі складних сімей

Харківська область буде пріоритетним регіоном для удосконалення системи соціальної опіки дітей зі складних сімей

Як заявила сьогодні в ході обласної конференції «Збережемо дитині родину» керівник проектів благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар'я Касьянова, на даний момент система соціальної допомоги сім'ям, які потрапили у складні життєві обставини, має суттєві недоліки. За її словами, замість того, щоб відразу передавати дитину з такої сім'ї в інтернат, необхідно працювати з сім'єю, щоб зберегти її. Харківська область, де добре налагоджена система сімейних форм виховання сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розглядається як пріоритетний регіон для впровадження нових форм соціальної роботи фонду зі складними родинами.

«Сьогодні в Харківській області дуже добре налагоджені сімейні форми виховання - опіка, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу. Але, на жаль, всеукраїнський аналіз, який ми провели спільно з Уповноваженим Президента з прав дитини та Міністерством соціальної політики, показав, що більше 75% дітей, які сьогодні перебувають в інтернатних установах, це діти не сироти і не позбавлені батьківського піклування, а ті , які знаходяться в інтернатах за заявою батьків. І вони, на жаль, минають і центр соціальних служб, і службу у справах дітей. Вони йдуть прямо або через управління охорони здоров'я, або через управління освіти. З одного боку, ми намагаємося таким чином допомогти родині, забезпечивши дитині п'ятиразове харчування, одяг, освіту, з іншого боку, ми дитину позбавляємо сім'ї, оскільки якщо протягом півроку батьки забули з якоїсь причини приїхати до своєї дитини, починається процес позбавлення батьківських прав. Ми бачимо в цьому серйозну проблему, яка актуальна для всіх регіонів України, але є рішення, і якщо буде добра воля харківської влади, бажання соціальних працівників, ми готові співпрацювати і будемо розглядати Харківську область як пріоритетну для наступного періоду роботи», - сказала Дар'я Касьянова.

За її словами, фонд уже працює з різними областями України (зокрема, Донецьком і Дніпропетровськом) для подолання цієї проблеми. Створюють центри матері і дитини, щоб зупинити мам, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини і допомогти їм на ранній стадії зберегти дитину в родині. Також створені соціальні квартири для хлопчиків, які знаходяться у сім’ях зі складними життєвими умовами. Діти від 14 до 16 років з таких сімей мають змогу жити у таких соціальних квартирах, з ними проводиться робота із соціальної адаптації, їм допомагають вчитися і працювати, щоб вони опанували якісь навички і знання, і повертають у біологічну родину. Також ведеться активна робота з інтернатними закладами із реінтеграції - повернення дітей назад у біологічні сім’ї.