Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині буде створено відділення Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів

На Харківщині буде створено відділення Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів

Про це йшла мова під час засідання установчої наради з питань взаємодії Харківської області з Всеукраїнською радою захисту прав та безпеки пацієнтів. У ньому взяли участь заступник голови ХОДА Ігор Шурма, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, керівники медичних установ Харківщини. Як зазначив Віктор Сердюк, найважливіше завдання роботи Ради в області – встановити дієвий діалог між медиками, пацієнтами та владою, щоб харківська медицина стала доступнішою та безпечнішою.

«В медицині є низка проблем. Це розуміють і лікарі, і пацієнти. Якщо спільно поговорити про це, чітко визначати проблеми – тоді будуть зміни. Насамперед мі будемо добиватися збільшення обсягу фінансування охорони здоров’я. Друге – медицина повинна бути більш безпечною. Для цього ми починаємо реалізацію першої програми – «Чиста медицина». Людина, яка приходить в лікарню чи поліклініку, повинна мати гарантію певної інфекційної безпеки», - повідомив Віктор Сердюк.

Він також підкреслив, що вже сьогодні починається реалізація певної програми дій. «Завтра до лікарняних закладів роздадуть спеціальні анкети для вивчення інфекційної безпеки, і вже зовсім скоро ми будемо знати ситуацію на Харківщині. Цей та інші заходи допоможуть нам налагодити між медиками, управлінцям та пацієнтами налагодити ту комунікацію, яка дозволить нам краще надавати медичну допомогу», - зазначив Віктор Сердюк.

Як зазначив Ігор Шурма, в умовах недостатнього фінансування медицини дуже часто бувають обґрунтовані незадоволення пацієнтів з огляду того, що Конституція прописує безоплатне лікування, а люди повинні доплачувати за своє лікування. «Це ще півбіди. Часто трапляються випадки нелюдяного, недобросовісного і некультурного ставлення медичного персоналу до пацієнтів, і дуже часто бувають необґрунтовані обвинувачення пацієнтів на адресу лікарів. Створення відділення Ради на Харківщині - один з перших кроків для побудови громадянського суспільства в медичному світі. Тому що нічого кращого ніж громадський контроль за закладами охорони здоров’я на сьогодні не придумали», - підкреслив Ігор Шурма.