Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін ознайомився с виставкою картин Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика»

Михайло Добкін ознайомився с виставкою картин Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика»

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін сьогодні відвідав Харківський художній музей, де ознайомився с виставкою картин львівського художника Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика». Виставка відбувається в рамках акції «Музей-гість», яка є однією зі складових реалізації угоди про співпрацю між Харківською та Львівською областями.

«Завдяки культурному обміну між регіонами ми маємо можливість познайомитися з творчістю художника, який залишив яскравий слід в культурній спадщині Львова. Стикаючись з його творчістю, можна зрозуміти наскільки ми різні. Але, напевно, в цьому і є наша сила і гідність, що ми можемо взаємно доповнювати один одного. Передаючи все краще, що є у нас, в той же час ми вбираємо все краще, що було в інших регіонах нашої країни», - сказав Михайло Добкін.

На думку голови ОДА, культурний обмін повинен і надалі продовжуватися.

«Ми пишаємося нашими великими художниками, які становлять інтерес не тільки для Харкова та України, а й для всього пострадянського простору і європейської культури. Тому замикатися в своєму просторі і не давати можливості більшій кількості людей бачити, якими великими були люди, які вже пішли, було б неправильно», - підкреслив Михайло Добкін.

Акцію «Музей-гість» вперше спільно проводять дві провідні музейні інституції України – Національний музей у Львові та Харківський художній музей. Виставки «Іван Труш: малярські елегії українського неоромантика» та «Сергій Васильківський: українська доля Дикого Поля» (яка експонуватиметься з 31 травня 2013 року в Національному музеї у Львові) покликані широко представити в столицях Галичини й Слобожанщини творчий спадок видатних українських митців.

Довідка. Іван Труш – один з найвидатніших українських митців кінця XIX – першої половини XX ст. Захоплений багатством і красою природи рідної землі, І.Труш багато подорожував Україною, закарбовуючи численні враження в невеличких малярських етюдах та епічних за формою й звучанням композиціях. У Харкові експонується 83 картини митця, з яких 81 - із колекції Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові, а 2 – із приватної колекції.