Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За оцінкою Міністерства охорони здоров’я Харківська область посідає 3 місце серед регіонів України з питань профілактики і боротьби з туберкульозом

За оцінкою Міністерства охорони здоров’я Харківська область посідає 3 місце серед регіонів України з питань профілактики і боротьби з туберкульозом

Про це повідомив сьогодні в ході засідання Обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА, заступник голови Ради Олександр Галацан. За його словами, останні три роки відбувається постійне зростання видатків на систему охорони здоров’я області. За результатами 2012 року воно склало 25%. Спрямовані бюджетні кошти та ресурси благодійних фондів дозволили забезпечити одні з найкращих показників в Україні з боротьби із соціально небезпечними хворобами. Так один ліжко/день у стаціонарах протитуберкульозної служби Харківщини склав: з харчування - 19 грн., з лікування - 86 грн. на 1 особу.

Протягом 2012 року лише на зміцнення матеріальної бази туберкульозної служби було спрямовано понад 8 млн.грн. Проведено реорганізацію лабораторної мережі з діагностики туберкульозу.

«Сьогодні у 40 клініко-лабораторних підрозділах всіх центральних та районних лікарень створені можливості для проведення обстеження пацієнтів. Запроваджена в області 3-х рівнева схема діагностики визнана найкращою в Україні. В рамках комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» для всіх центральних районних лікарень та міських поліклінік м.Харкова були придбані 10 пересувних цифрових флюорографів, 59 сучасних рентгенівських апаратів на загальну суму 81 млн.грн., що дозволило провести флюорографічні обстеження понад 1 млн. 600 тисяч осіб. З них 50 тисяч мешканців сільської місцевості», - зазначив Олександр Галацан.

З метою раннього виявлення інфікування дітей збудником туберкульозу в місцевих бюджетах, а також за рахунок залучення благодійних та додаткових джерел фінансування було вишукано майже 3,5 млн грн. на придбання туберкуліну, що дозволило провести туберкулінодіагностику майже 260 тисячам дітей Харківщини.

«На виконання загальнодержавної програми боротьби з туберкульозом за рахунок державного бюджету у 2011-2012 рр. область отримала лікарських засобів на суму майже 16 млн. грн, що дозволило забезпечити безперервність лікування пацієнтів. За кошти Глобального фонду отримано ліків третинного ряду на суму 447 тис. грн для лікування 65 пацієнтів, в тому числі троє дітей.

Також Глобальним фондом спільно з товариством Червоного хреста України на амбулаторному лікуванню забезпечено соціальний супровід та лікування 850 пацієнтів», - сказав директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА.