Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині впроваджено вивчення біженцями української мови

На Харківщині впроваджено вивчення біженцями української мови

Спільний проект Уряду та УВКБ ООН «Місцева інтеграція біженців» реалізується в трьох регіонах: Києві, Харкові та Одесі. Завдяки цьому проекту активізувалась робота між різними центральними органами виконавчої влади з питань удосконалення роботи з шукачами притулку та біженцями. Про це повідомила під час засідання Регіональної робочої групи з питань інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство начальник управління у справах біженців ГУ Державної міграційної служби в Харківській області Наталія Заяць. За її словами, у 2009-2012 роках у Харкові неодноразово перебували представники УВКБ ООН в Україні, Білорусі та Молдові, які координують реалізацію Проекту на регіональних рівнях, та було визначено подальші шляхи співпраці для впровадження заходів.

«Не зважаючи на складнощі, які виникали при започаткуванні роботи щодо реалізації проекту, з 19 жовтня 2009 року Харківським обласним благодійним фондом «Соціальна служба допомоги» укладено угоду з Національним Аерокосмічним університетом «ХАІ» ім. Жуковського про навчання біженців на курсах української мови, як іноземної, які почали свою роботу з 21 листопада 2009 року. Розроблені навчально-методичний посібник та наочні матеріали з даної тематики, за результатами навчання передбачена видача сертифікатів державного зразка», – зазначила вона.

Зокрема, у 2012 році такі сертифікати отримали 6 осіб, 20 шукачів притулку відвідують курси, 10 біженців навчаються на розширених мовних курсах з 1 грудня 2012 року. 9 осіб навчаються на курсах менеджменту на базі Національного аерокосмічного університету ім. М.Є.Жуковського «ХАІ».

«Результати навчання біженців позитивно вплинуть на можливість їх натуралізації не тільки в Харківській області, але й в цілому в Україні, та на процес інтеграції біженців в українське суспільство», – підкреслила Наталія Заяць.

Теги