Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували пам'ять загиблих у Афганістані

У Харкові вшанували пам'ять загиблих у Афганістані

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять воїнів, які загинули під час військових дій у Афганістані. У Харкові відбувся молебень та покладання квітів до меморіального комплексу загиблим у Афганістані. В заході взяли участь заступник голови ХОДА - керівник апарату Василь Хома, заступник голови обласної ради Людмила Давидова, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов, голова Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Володимир Рижков.

«Сьогодні для нас усіх особливий день, в який ми згадуємо не тільки своє бойове, юнацьке минуле, а й своїх друзів, які не повернулися з війни. Афганська війна тривала 10 років і принесла на нашу землю не тільки героїв, які відзначені високими державними нагородами, але й горе в сім'ї. Із закінченням цієї війни в родини прийшов мир і спокій, але у нас в серцях залишилася рана, що кровоточить досі. Ми з болем згадуємо всіх тих хлопців, які мужньо боролися і не повернулися з цієї війни. Дуже важливо, щоб ця пам'ять жила в наших серцях. Для афганців ця війна - приклад мужності і героїзму», - сказав Василь Хома.

Також він додав, що Харківська облдержадміністрація багато робила і буде продовжувати робити для того, щоб афганський рух і афганці відчували підтримку з боку влади і знали, що їм завжди готові допомогти у важку хвилину. Крім цього, підкреслив Василь Хома, цього року Уряд буде багато робити для того, щоб ті, хто потребує поліпшення житлових умов, отримали квартири. На це з державного бюджету вже виділено близько 100 млн. грн.

Довідка. Військово-політична спецоперація в Афганістані тривала з 25 грудня 1978 до 15 лютого 1989 року. Перші радянські військовослужбовці висадилися 24 грудня 1979 року поблизу Кабула, у лютому 1980 році контингент радянських військ в Афганістані досяг 58 тисяч осіб, а в середині 1980 року в Афганістан були введені додатково 16-а і 54-а мотострілецькі дивізії. 15 лютого виповнюється 22-та річниця виведення радянських військ з Афганістану.

Загалом у спецоперації в Афганістані взяли участь 160 тисяч українців, 3360 з них не повернулися додому, більш як 8 тисяч зазнали поранення, понад 100 тисяч перенесли складні захворювання. Залишились без синів 2729 матерів, 1982 батька, стали вдовами 505 молодих жінок, сиротами — 711 дітей. Після війни померло від ран і захворювань вп’ятеро більше «афганців», ніж загинуло, кількість інвалідів збільшилася в кілька разів.