Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Практична реалізація проекту «Село майбутнього» розпочнеться в 2013 році

Практична реалізація проекту «Село майбутнього» розпочнеться в 2013 році

Практичну реалізацію проекту «Село майбутнього» в Харківській області планується розпочати в 2013 році. Про це повідомила перший заступник директора Департаменту АПР ХОДА Олена Кулик. За її словами, сьогодні необхідно врегулювати питання між Кабінетом Міністрів України та Агентством з інвестицій та управління національними проектами про надання інвестору державних гарантій про те, що протягом десяти років всі програми, які сьогодні діють в агропромисловому комплексі, будуть працювати, і він гарантовано отримає компенсацію зазнаних  витрат.

Олена Кулик нагадала, що в рамках діючих у даний момент програм державної підтримки АПК передбачена компенсація зазнаних інвестором витрат. Зокрема, якщо інвестор почне будівництво молочного комплексу і закінчить його першу чергу, він має право подати документи на компенсацію до 50% понесених витрат.

«Як тільки цей механізм на рівні Кабінету міністрів буде відрегульований, буде підписано угоду між Харківською областю, інвестором та Агентством з інвестицій, і почнеться практична реалізація цього проекту. При сприятливому збігу обставин це відбудеться в першому кварталі року. Інвестор має одержати державні гарантії, що протягом 10 років він може спокійно працювати і знати, що ніяка влада, жоден уряд не скасує ті дотації, на які він сьогодні претендує. У нас є надія, що в 2013 році ми почнемо реалізацію цього проекту», – підкреслила перший заступник директора Департаменту АПР.

Вона повідомила, що сума приватних інвестицій на реалізацію цього проекту, виходячи з техніко-економічного обгрунтування, складе 1 млрд. 147 млн. грн., а обсяг державних дотацій за 10 років має скласти 780 млн. грн. – це кошти на компенсацію зазнаних протягом усіх цих років витрат.

Для інвестора в Харківській області розроблена «дорожня карта», яка передбачає поетапну реалізацію всіх частин проекту протягом 10 років. Зокрема, в 2013 році передбачається інтенсивне будівництво і початок роботи селекційного центру, почнеться завезення поголів'я, повинна початися робота ембріонального центру, має бути побудована перша черга молочного комплексу і перші 5 га тепличного комплексу.

Довідка. Постановою Кабінету Міністрів України №953 від 15 жовтня 2012 року офіційно визначено, що з 2013 року починається реалізація проекту «Село майбутнього» як складової Національного проекту «Відроджене скотарство» на території Харківської області. Вона триватиме по 2022 рік включно.

Багатопрофільний проект передбачає будівництво та роботу селекційно-генетичного центру з трансплантації ембріонів, створення молочної ферми на 3 тис. корів, тепличного господарства на 20 га – по 5 га щороку, – вирощування овочів на відкритому грунті із застосуванням нових технологій поливу, будівництво житла для працівників, будівництво овочесховища, пакувального цеху. Все це буде реалізовуватися поступово протягом 10 років.