Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У лютому 2013 року в Харківській області очікується новий якісний прорив у роботі служби екстреної медичної допомоги

У лютому 2013 року в Харківській області очікується новий якісний прорив у роботі служби екстреної медичної допомоги

Цьому буде сприяти введення в дію вже через 3-4 тижні нової системи супутникового зв’язку. Про це повідомив сьогодні під час відеоконференції на тему "Діяльність служби екстренної медичної допомоги та медицини катастроф" у ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України начальник Головного управління охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан.  «Це автономний захищений зв’язок. Він базується на новій супутниковій навігації і на нових радіочастотах, що дозволить в будь-якій місцевості області з міського або мобільного телефону робити виклик на номери 103 або 112, і вони одразу будуть передаватися через систему супутникового зв’язку до обох диспетчерських пунктів у Харкові. Сьогодні середній показник доїзду бригади екстреної медичної допомоги до хворого в цілому по області складає 23 хвилини. І якщо у місті Харкові це 9 хвилин, то у сільській місцевості через складності телефонного зв’язку до 30 хв. З новою системою ми очікуємо дійсно якісний прорив. Вона вже працює у Європі. В Україні Харківська область перша і єдина, яка впроваджує таку систему зв’язку», - сказав Олександр Галацан.

За його словами, вартість закупівлі і впровадження нової системи GPS-навігації складає до 1 млн. грн. Ці кошти заплановані в обласному бюджеті. В кінці січня - на початку лютого система вже запрацює.

Також під час відеоконференції директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Микола Хобзей назвав нашу область найкращою з організації диспетчерського зв’язку та координації роботи швидких медичних допомог.