Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новий рік і Різдво в листівках: унікальна колекція Харківського історичного музею

Новий рік і Різдво в листівках: унікальна колекція Харківського історичного музею

В архівах Харківського історичного музею зберігається унікальна колекція новорічних і різдвяних листівок, які демонструють історію зимових свят в Україні з дореволюційних часів і до наших днів. Ангели і сцени з біблійних різдвяних історій ілюструють листівки кінця XIX - початку XX століття, плюшеві ведмедики і прикрашені червоною зіркою новорічні ялинки - надбання СРСР.

Довідково. За інформацією Харківського історичного музею, Харків в історії новорічних свят відіграє особливу роль. Саме у нашому місті в 1936 році засяяла перші новорічна ялинка після тривалої заборони на січневі гуляння, яка діяла у СРСР. Після революції 1917 року Новий рік, дуже тісно пов'язаний з Різдвом Христовим, був визнаний безідейним буржуазним святом, вбрана ялинка також потрапила під заборону. До 1930 року новорічні гуляння перетворювалися на демонстрації з червоними прапорами, показові суди над зимовими святами, а в 1930 році вийшла офіційна заборона на торгівлю ялинками та ялинковими іграшками.

Ситуація змінилася в грудні 1935 року, коли в газеті «Правда» була опублікована стаття П.Постишева, в якій він закликав порадувати радянських дітей веселим новорічним святом і прикрашеною ялинкою. У результаті новий 1936 рік маленькі харків'яни зустрічали під прикрашеною ялинкою в Палаці піонерів, яка стала першим новорічним деревом в СРСР після тривалої перерви. Після цього традиція святкування Нового року під ялинкою знову поширилася на всій території Радянського Союзу.