Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області є потреба у впровадженні добровільної консолідації земель

У Харківській області є потреба у впровадженні добровільної консолідації земель

Про це свідчать численні звернення до Департаменту АПР ХОДА громадян, земельні ділянки яких хаотично розташовані на певних територіях, що не дає їм можливості більш ефективно обробляти землю. Розробкою відповідної законодавчої бази займається Державне агентство земельних ресурсів України. На підсумковому семінарі міжурядового проекту CATAPULD «Технічна допомога у процесі розробки програмних документів з розвитку земельних ресурсів України», який відбувся у Києві, українські та голландські експерти проаналізували результати впровадження в нашій країні п'яти пілотних проектів з консолідації земельних, водних та лісових ресурсів, заснованих Міністерством аграрної політики та продовольства України та Інститутом водних проблем і меліорації.

Вітчизняні та іноземні експерти сформулювали конкретні рекомендації щодо вдосконалення і розвитку законодавчих актів, що розробляються, щодо консолідації земель. Досвід голландських колег, які в світі є визнаними лідерами у проведенні робіт з консолідації земель, допоможе Держземагентству України якісно і ефективно реалізувати завдання, визначені керівництвом держави.

У засіданні взяли участь партнери українсько-нідерландського проекту - фахівці Державної служби управління земельними та водними ресурсами Нідерландів, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, Державного агентства земельних ресурсів України, обласних державних адміністрацій. Від Департаменту агропромислового розвитку ХОДА з підсумками реалізації проекту ознайомилася начальник управління представницької та інформаційно-аналітичної роботи Департаменту Олена Крамська.

Довідка:
Проста консолідація земель – комплексна, проектно обгрунтована зміна земельних ділянок шляхом зміни їх меж і місця розташування відповідно до плану консолідації, підготовленого і обговореного для певної території (один або декілька земельних масивів, територія села, сільгосппідприємство) з метою об'єднання і укрупнення ділянок, поліпшення їх структури, а також власності або оренди.
Консолідація земель – це не тільки технічний підхід для поліпшення економічних показників сільськогосподарського підприємства, але і робота з людьми і їх правами, мінімалізація негативного впливу господарської діяльності на навколишнє середовище.

Теги