Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Бюджет держави містить потужну соціальну складову

Бюджет держави містить потужну соціальну складову

Бюджетом 2013 року в цілому по Україні передбачено ріст субвенції на програми соціального захисту на 10,38 млрд. грн., що на 24,9% більше ніж в 2012 році. Про це сьогодні повідомив під час відеоконференції в.о. першого заступника Міністра соціальної політики України Микола Шамбір. За його словами, основним з параметрів держбюджету є встановлення розміру прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб його розмір з 1 січня 2013 року складе 1147 грн., з 1 грудня – 1218 грн., що відповідає також розмірам мінімальної заробітної плати в Україні. У порівнянні із січнем 2012 року розмір прожиткового мінімуму зросте на 9%, із груднем на 7%.

«Що стосується інших питань, то держбюджетом Міністерству соціальної політики передбачено кошти в сумі 88,7 млрд. грн, з них до Пенсійного фонду України - 83,2 млрд. грн., що на 29% більше, ніж у поточному році. Це дозволить забезпечити всі розпочаті програми згідно соціальних ініціатив Президента України, на фінансування яких необхідні у 2013 році досить суттєві кошти.

Так, на соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, виділено 2,6 млрд. грн.; на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям; інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям – всього понад 40 млрд. грн. Субвенції з загального фонду державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомним сім’ям складе 486,8 млн. грн. Видатки місцевих бюджетів стосовно питань соціального захисту населення бюджетом передбачені в розмірі 5,416 млрд. грн. Ми маємо певне зростання обсягу коштів. Бюджет держави містить потужну соціальну складову, і він є досить реалістичним по тих програмах, які у нас законодавчо визначені», - сказав Микола Шамбір.