Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині підприємства громадських організацій інвалідів отримують державні пільги на суму близько 7 мільйонів гривень

На Харківщині підприємства громадських організацій інвалідів отримують державні пільги на суму близько 7 мільйонів гривень

Сьогодні в Харкові до Міжнародного дня інвалідів відбулася виставка продукції підприємств громадських організацій інвалідів, на яких працюють інваліди. У виставці взяли участь 16 підприємств, які працевлаштовують інвалідів на Харківщині. Як повідомив в ході брифінгу за підсумками виставки заступник голови ХОДА Ігор Шурма, ті підприємства, робота яких відповідає низці спеціальних вимог, отримують серйозні пільги від держави.

«Сьогодні у нас за допомогою держави створена розгалужена система підтримки громадських організацій, які за допомогою створених підприємств працевлаштовують інвалідів. Пільги, які вони отримують від держави - майже 7 мільйонів гривень. Продукція цих підприємств конкурентноздатна. Наприклад, в системах тендерних закупівель, які проводяться у сферах охорони здоров'я та соціального захисту, цілий ряд підприємств брали участь і перемогли. Зокрема, це і будматеріали, і пошиття постільної білизни, одягу для медичних працівників, виготовлення урн», - повідомив заступник голови області.

За його словами, право на отримання пільг мають лише ті підприємства, які виплачують своїм співробітникам-інвалідам гідну заробітну плату.

«Ті підприємства, де зарплата нижче мінімальної, не отримують затвердження комісії на отримання пільг. Інша справа, що не можуть всі люди з особливими фізичними потребами повноцінно працювати цілий день. Вони можуть працювати половину робочого дня, можуть працювати нерівний робочий день. Оплату за свою працю вони отримують пропорційно відпрацьованому часу. Якщо перевести це на повний оклад, у нас немає людей, які заробляють менше мінімальної заробітної плати. Середня заробітна плата по таким підприємствам коливається від 1200 гривень до 2800. На кожному підприємстві, з якими ми працюємо, існує цілий ряд соціальних пакетів, які передбачають видачу премій, матеріальної допомоги», - сказав Ігор Шурма.