Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки впровадженню референтних цін вартість ліків від гіпертонії знизилася на 11%

Завдяки впровадженню референтних цін вартість ліків від гіпертонії знизилася на 11%

Про це повідомив в ефірі «Радіо Слобожанщини» начальник Головного управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. За його словами, впровадження граничного рівня цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби – це дуже соціально важливий проект Кабінету Міністрів і особисто Президента України. Ще на початку року було розпочато створення відповідної нормативної бази, а з середини літа – реалізація пілотного проекту в Харківській області. «Було розпочато впровадження референтних цін. Це середньостатистичні ціни на найбільш затребувані лікарські засоби, які використовуються для лікування артеріальної гіпертензії в східноєвропейському регіоні. Зокрема, це Польща, Словаччина, Угорщина і деякі інші країни, вартість ліків в яких було взято за зразок для розрахунку середньостатистичних цін, які отримали назву референтних», – зазначив Олександр Галацан.

Також у всій країні і на Харківщині зокрема була введена максимально можлива надбавка 15%. Контроль за ходом проекту ведеться постійно, працює телефон гарячої лінії, на який в перші кілька тижнів надійшло близько 1000 дзвінків від мешканців області та власників аптек. Втім, коли люди отримали основну інформацію, дзвінків стало менше.

«Є конкретні результати. Вони полягають у тому, що в Харківській області ціни на найбільш популярні і доступні лікарські засоби, які використовуються для лікування гіпертонічної хвороби, знизилися на 11%, а на ряд дорогих ліків, які також іноді виписують лікарі, – на 30-35%. Приблизно такі ж результати і в сусідніх областях України», – зазначив начальник Головного управління.