Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У редакції газети «Слобідський край» відбулося заняття Школи юних журналістів

У редакції газети «Слобідський край» відбулося заняття Школи юних журналістів

З сьогоднішнього дня для слухачів Школи юних журналістів розпочалася робота по секціях. Ті з них, хто тяжіє до роботи в друкованих ЗМІ, відвідали редакцію комунальної газети «Слобідський край». Заняття провели головний редактор газети Лариса Гнатченко і її заступник Олена Боженко, які показали журналістам-початківцям редакцію і ознайомили з техпроцесом виготовлення випуску. «Спочатку газета існує у вигляді паперових роздруківок. Макет вивішується на стенді і після кожної коректури редактори дивляться, наскільки правильно зверстаний матеріал, чи цікаво виглядає на шпальті, чи коректно розміщені фотографії. Вносяться необхідні правки, іноді шпальту навіть доводиться переверстувати. Протягом дня шпальти встигають змінитися кілька разів. Без цього газета в друк не здається. Вона проходить через руки редакторів, верстальників та коректорів», – розповіла Лариса Гнатченко.

Газета починається з планування матеріалу. Як зазначила головний редактор, існує поняття перспективного планування – випуски плануються на 1-2 місяці вперед. Новинні матеріали на такий віддалений час запланувати не можна, але можна позначити теми, прив'язані до сезону, свят, річниць. Зокрема, 7 грудня відзначатиметься День місцевого самоврядування, і «Слобідський край», як офіційна газета обласної ради, буде цю тему всебічно висвітлювати.

На перших шпальтах, як правило, публікуються новинні матеріали, що розповідають про події, які відбулися в день випуску або трохи раніше. На висвітлення таких заходів журналісти також отримують завдання. Після того, як текст був узгоджений і ухвалений, він поступає до коректора і далі – на верстку.

Як зазначила Лариса Гнатченко, на цьому етапі дуже важливе грамотне розташування матеріалу на шпальті – так, щоб він кидався в очі. Тут також є ряд нюансів: зокрема, при продажу у кіоску газети розміщуються так, що потенційний покупець бачить тільки верхню частина. Це слід враховувати: саме тут має розміститися найцікавіший, найпривабливіший матеріал.

Також Лариса Гнатченко і Олена Боженко запропонували газетярам-початківцям співпрацю зі «Слобідським краєм». Газету можуть зацікавити матеріали про талановитих людей з усіх куточків області, непрості долі, а також про нестандартні і цікаві заходи, які відбуваються у різних районах.

В більшості своїй, слухачі секції «Газетна журналістика» вже мають досвід співпраці з районними газетами, а також редагують шкільні газети і ведуть власні блоги.

«Для мене це дуже цікаво, і я хочу навчитися писати у різних жанрах, а головне – правильно. Я співпрацюю з богодухівською районною газетою «Маяк» і з вересня веду власний блог», – зазначила слухачка Школи Юлія Янулевич (Богодухівський район).

На завершення заняття майбутнім журналістам подарували пам'ятні футболки газети «Слобідський край».

Довідка. Газета «Слобідський край» – найстаріше видання Харківщини і єдина україномовна газета в Харкові. Перший номер вийшов 10 березня (за старим стилем) 1917 року під назвою «Пролетарій». За свою довгу історію газета кілька разів змінювала назву. На зміну «Пролетарію» прийшов «Комунар», потім «Харківський пролетар», з 1934 року, протягом більш як півстоліття, «Соціалістична Харківщина». З початку 90-х років газета отримала назву «Слобідський край».
Тираж газети в будній день складає близько 9 тисяч примірників, суботнього випуску –  майже 17 тисяч.

Теги