Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експлуатація звалищ побутових та промислових відходів повинна вестися відповідно до вимог законодавства

Експлуатація звалищ побутових та промислових відходів повинна вестися відповідно до вимог законодавства

Таку думку висловив сьогодні в ході засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. Він підкреслив, що все частіше виникає проблема не як прибрати сміття, а куди його вивезти, і це питання потребує якнайшвидшого рішення. За словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Романа Квартенка, в районах області налічується 79 місць розміщення ТПВ, які займають велику площу. У той же час, райдержадміністрації та органи місцевого самоуправління найчастіше надають занижені дані про кількість звалищ, а також відзначаються численні порушення законодавства. Зокрема, звалища є об'єктами підвищеної небезпеки і тому вимагають обов'язкового проходження державної сертифікації, проте висновок експертизи в Харківській області отримали всього 16 об'єктів.

Як зазначив заступник начальника Державної екологічної інспекції В'ячеслав Бручіков, робота полігонів ТПВ не організована, що призводить до неконтрольованих накопичень сміття. Також однією з проблем, пов'язаних з закриттям звалищ і полігонів ТПВ, які не відповідають нормам екологічного законодавства, є відсутність альтернативних шляхів видалення відходів. У інспекції є можливість призупинити діяльність полігонів, але це не вирішить проблему, а навпаки – призведе до накопичення сміття.

«Закрити полігон – це не зовсім правильно, але у ваших силах змусити керівників районів та органи місцевого самоврядування зробити все необхідне для того, щоб привести полігон в порядок, щоб на переповнених полігонах велася робота над тим, щоб розширити їх або законно відкрити нові. Необхідно вжити заходів і зрушити питання з місця», – зазначив Валентин Дулуб.

Теги