Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині постійно підвищується рівень надання медичної допомоги у сільській місцевості

На Харківщині постійно підвищується рівень надання медичної допомоги у сільській місцевості

В Харківській області на сьогоднішній день 229 лікарських амбулаторій, переважна більшість – з денним стаціонаром на 2 – 5 ліжок. Також функціонує 510 ФАПів, які на 90% укомплектовані середнім медичним персоналом. Про це повідомив в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, у будь-якому куточку області можна отримати медичну допомогу. В селі це фельдшерсько-акушерський пункт, в районному центрі – центральна районна лікарня. Проміжна ланка між ними – сільська лікарська амбулаторія, яка може бути з денним стаціонаром. В обласному центрі знаходяться в основному медичні заклади, які надають найбільш складний, третій рівень медичної допомоги, і найвищий, найбільш професійний четвертий рівень – інститути академії медичних наук.

«До проведення модернізації у нас була ще одна проміжна ланка, яку представляли дільничні лікарні. Ми уважно проаналізували ті 18 структур, які були у Харківській області, і прийшли до висновку, який нас вразив. В основному, на харчування виділялося до 2 грн. на добу на одного хворого, а на медикаменти – від 1 до 3 грн. Що можна купити з медикаментів і як можна прохарчувати людину на ці гроші? Було ухвалено рішення провести реорганізацію таким чином, аби максимально задовільнити потребу людей у наданні медичної допомоги і вписати у законодавче поле діяльність наших медиків», – зазначив Ігор Шурма.

Він повідомив, що було вирішено підпорядкувати всі медичні заклади у районі центральній районній лікарні, і почалася побудова вертикалі. Кожен фельдшер отримав фельдшерську сумку, повністю укомплектовану медикаментами і товарами медичного призначення. Там є апарат для вимірювання тиску, глюкометр, шприци та інше. Всі лікарські амбулаторії і ФАПи забезпечено системою «Телекард», яка дозволяє дистанційно передати електрокардіограму. Завдяки їй у 19 разів збільшилася передача кардіограм у 2011 році – 3600 кардіограм було розшифровано у відділі функціональної діагностики обласної клінічної лікарні.

«Одночасно ми намагаємося забезпечити заклади первинної ланки іншими товарами медичного призначення, обладнанням, стоматологічними установками, системами комунікацій, бо від цього залежить, наскільки вчасно буде надана перша медична допомога і пацієнт буде переведений на другий рівень – до центральної районної лікарні», – підбив підсумок заступник губернатора.

Теги