Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина відзначає 68-у річницю визволення України від фашистських загарбників (доповнено)

Харківщина відзначає 68-у річницю визволення України від фашистських загарбників (доповнено)

Сьогодні на Меморіалі Слави в Лісопарку відбулося урочисте покладання квітів з нагоди 68-ї річниці визволення України від фашистських загарбників. У церемонії взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступники голови ХОДА Олег Анпілогов і Андрій Моченков, заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов, представники облдержадміністрації, міськвиконкому, громадських організацій, ветерани та духовенство.

Вони поклали до монумента Батьківщини-Матері вінки і квіти в пам'ять про загиблих. Учасники церемонії вшанували пам'ять воїнів-визволителів і всіх полеглих у Великій Вітчизняній війні хвилиною мовчання, було виконано державний гімн і дано рушничний салют. 68-й річниці визволення України було присвячено урочисте проходження колон курсантів різних родів військ.

«Будь-яка пам'ятна дата, пов'язана з героїчним подвигом радянського народу під час Великої Вітчизняної війни, є святою. Будь то звільнення міста Харкова, День Перемоги чи визволення України. Святий обов'язок будь-якої влади незалежно від політичних переконань робити все для покращення життя ветеранів, яких, на жаль, не так багато залишилося. Я думаю, що соціальні ініціативи, які цього року були ухвалені в країні, допомагають, в тому числі, і ветеранам Великої Вітчизняної війни, виживати в цей непростий час», - сказав Михайло Добкін.

«Шістдесят восьма річниця - це день пам'яті. Ми пам'ятаємо, коли український народ відіграв вирішальну роль у перемозі радянських військ над фашизмом, і мільйони життів віддані, щоб ця перемога відбулася. Сьогодні немає жодної родини на території Харківської області і в цілому України, яка б не пам'ятала і не згадувала ці страшні дні. Ця пам'ять, яку ми повинні передавати з покоління в покоління, пишатися батьками, дідами і брати з цього подвигу приклад - захищати свою Вітчизну», - додав Сергій Чернов.

Урочистості завершилися панахидою за тими, хто боровся за свободу своєї Батьківщини і віддав за неї життя.

Довідка. 28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників, який було встановлено Указом Президента України № 836 від 20.10.2009 р. з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.