Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Жодна неблагополучна родина не повинна залишитися поза увагою фахівців з соціальної роботи

Жодна неблагополучна родина не повинна залишитися поза увагою фахівців з соціальної роботи

Як повідомив в ході наради щодо соціальних ініціатив Президента України стосовно організації соціальної роботи з найуразливішими категоріями населення заступник голови ХОДА Ігор Шурма, в Харківській області укомплектовано 611 посад фахівців із соціальної роботи. Для всіх облаштовані робочі місця - кожен фахівець має все необхідне для організації своєї роботи. «Якщо на першому етапі введення посад фахівців з соціальної роботи основна увага приділялась підбору кадрів, навчанню, облаштуванню робочих місць, то зараз вже слід зосередитись на якості цієї роботи. Серед показників ефективності я бачу: в тих населених пунктах, де є фахівець з соціальної роботи, ми очікуємо зменшення кількості вилучених дітей. Чим раніше фахівець потрапить в сім'ю, познайомиться з нею, визначить можливі ризики і почне з нею працювати, тим більша вірогідність того, що ситуацію можна вчасно змінити на краще і зберегти родину. Жодна сім'я на закріплених територіях не має залишитись поза увагою», - підкреслив Ігор Шурма.

Заступник голови ХОДА також зазначив, що практика перших місяців роботи нових фахівців вже засвідчила: далеко не всі родини готові з ними співпрацювати. «Чим більша для дитини небезпека в сім'ї, тим менш досяжною стає така сім'я і тим складніше захистити дитину в ній. Саме тому вкрай необхідна розробка чітких функціональних обов'язків, сучасної програми професійної підготовки фахівців соціальної роботи, порядку та методик їх діяльності. Навчання цих фахівців має бути високоякісним, з урахуванням місцевих особливостей. Аналіз цих особливостей необхідний через те, що для різних районів характерні різні умови, а отже і причини складних життєвих обставин», - сказав Ігор Шурма.

В ході наради було поставлено питання щодо безпеки фахівців з соціальної роботи, адже їх діяльність часто пов’язана з контактами з сім’ями, які відносяться до неблагополучних. Вирішено організувати міжвідомчі наради за участю представників обласного управління внутрішніх справ, служби у справах дітей, обласної та районних адміністрацій, освітян, представників різних релігійних конфесій з метою вироблення стратегії спільних дій для забезпечення взаємної поінформованості.

«Результат практичної роботи фахівців з соціальної роботи дасть можливість нам до кінця створити соціальний паспорт області. До тих пір, поки ми не обійдемо кожну родину, поки не визначимо, які родини відносяться до неблагополучних, ми не можемо говорити, що соціальний паспорт є реальною картою стану справ в області», - зазначив Ігор Шурма.