Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відродження Печенізького водосховища стане пілотним проектом у низці відновлення унікальних водних ресурсів Харківщини

Відродження Печенізького водосховища стане пілотним проектом у низці відновлення унікальних водних ресурсів Харківщини

Сьогоднішній день в житті Печенізького водосховища можна вважати днем початку його відродження, оскільки там почала втілюватися в життя 5-річна програма відновлення складної екосистеми, що прийшла за останні роки в незадовільний стан. Одним з перших кроків стало зариблення водосховища дворічними мальками риб (300 тисяч штук товстолоба білого, 100 тисяч штук товстолоба строкатого і 50 тисяч штук амура білого) для процесу біологічного очищення.

«Через відсутність системної роботи з охорони і грамотного використання природних ресурсів стан цього важливого стратегічного об'єкта за запасами прісної води став вкрай негативним, зокрема, значно збільшилася кількість фітопланктону і синьо-зелених водоростей, – зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов. – І зариблення саме цими видами риб дасть можливість почати складний процес відновлення екологічного балансу. Протягом двох років на водоймі не вестиметься промисловий видобуток риби. Любительський лов вудками, спінінгами обмежувати ніхто не буде».

У розробленому вченими НДІ біології ХНУ ім. Каразіна обґрунтуванні передбачено цілий комплекс заходів, які повинні привести до поліпшення технічного стану та благоустрою Печенізького водосховища. Відповідальна місія реалізації цього плану покладена на обласне комунальне спеціалізоване підприємство з виконання норм екологічної безпеки.

«Ми вже протягом двох тижнів спільно з усіма профільними службами – екологічною інспекцією, інспекцією рибного нагляду – за підтримки бійців загону «Беркут» цілодобово проводимо профілактичні заходи з охорони водосховища від браконьєрів, – сказав директор підприємства Сергій Шпаркій. – Зариблення планується проводити два рази на рік – восени та навесні. Надалі належить провести ряд технічних заходів з очищення дна і берегів».

Віталій Панов наголосив, що відродження Печенізького водосховища стане пілотним проектом у низці відновлення унікальних водних ресурсів нашого регіону: «За ініціативи губернатора ми на прикладі цієї водойми відпрацюємо запропоновану нам програму, за допомогою наукових співробітників скорегуємо її при необхідності, і потім почнемо подібну роботу на інших водоймах Харківської області».