Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На сьогоднішній день роздрібну ціну на лікарські препарати вдалося знизити на 8%

На сьогоднішній день роздрібну ціну на лікарські препарати вдалося знизити на 8%

Як зазначила сьогодні під час візиту до Харківського регіонального перинатального центру перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, тема обмежень і надбавок на вартість медичних препаратів не нова. Таке рішення не є якимось несподіваним кроком для фармацевтичного ринку, до якого він був не готовий.

«Головне завдання для представників фармацевтичного ринку і представників охорони здоров'я - чітко розуміти, який рівень надбавки може, з одного боку, не привести до дефіциту ліків, а з іншого боку, вирішувати головне питання - поступово знижувати або утримувати темпи зростання цін на лікарські препарати. Однією з соціальних ініціатив Президента України є перехід до референтних цін. Спочатку по окремій групі ліків, пов'язаної з лікуванням гіпертонії. Ця ініціатива почалася кілька місяців тому. Були використані механізми прив'язки до референтних цін країн, які схожі за рівнем розвитку як економічного, так і соціального. Така прив'язка повинна дати можливість, перш за все, поступово знизити рівень роздрібної ціни на дуже дорогі та імпортні препарати. У планах стояв цільовий показник - 30%, на сьогоднішній день реально досягнуто трохи більше 8% в середньому по різним лікарським препаратам», - зазначила Ірина Акімова

За її словами, продовжувати роботу в цьому напрямку необхідно, тому що в майбутньому в процесі реформи системи охорони здоров'я державу повинен очікувати механізм реімбурсації. Україна повинна розуміти по яких препаратах, в якому обсязі і в рамках якої ціни вона може пропонувати реімбурсацію.