Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків вшановує пам'ять колишнього керівника російського драматичного театру ім. О.С. Пушкіна Олександра Барсегяна

Харків вшановує пам'ять колишнього керівника російського драматичного театру ім. О.С. Пушкіна Олександра Барсегяна

Сьогодні в Харківському державному російському академічному драматичному театрі імені О.С. Пушкіна відбувся творчий вечір пам'яті народного артиста України, професора, почесного громадянина м.Харкова Олександра Барсегяна. На урочистому заході були присутні голова ХОДА Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Євген Савін, перший заступник голови облради Олена Олешко, харків'яни і гості міста. «Ця людина була, з одного боку, втіленням інтелігентності, а з іншого – володіла міцним внутрішнім стрижнем, який не згинався від життєвих негараздів. Харків втратив людину, яка робила його кращим, яка внесла свою цеглинку в потужний фундамент авторитету міста, області і всієї України. Він не народився в Харкові, але, проживши гідне життя, став його почесним громадянином. Нам усім його дуже не вистачає», – сказав у своєму виступі Михайло Добкін.

У ході вечора на сцені театру виступили камерний оркестр Харківської обласної філармонії під управлінням головного диригента Юрія Янка, народні та заслужені артисти України, учні та колеги Олександра Барсегяна. До уваги присутніх в залі були представлені уривки з п'єс, прозвучали музичні твори з різних спектаклів.

Довідка.
Олександр Барсегян очолював Харківський академічний російський драматичний театр ім. О. С. Пушкіна з 1975 року. На цій сцені він поставив понад сто вистав, серед яких «Відкриття» Ю. Щербака, «Темп-1929» за М. Погодіним, «Борис Годунов» О. Пушкіна, «Вишневий сад» А. Чехова, «Макбет» В. Шекспіра, «П'ята колона» Е. Хемінгуея, «Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим, «Подія» В. Набокова, «Село Степанчикове» Ф. Достоєвського, «Поминальна молитва» за Шолом-Алейхемом, «Блазень Балакірєв» Г. Горіна, «Прибуткове місце» О. Островського, «Діти сонця» М. Горького, «Одруження» М. Гоголя і безліч інших творів світової сучасної та класичної драматургії. Його постановки принесли театру заслужену славу і любов глядачів.

Протягом багатьох років Олександр Барсегян об'єднував творчу роботу в театрі з педагогічною діяльністю: керував акторською студією Київського театру оперети, був завідувачем кафедри режисури Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Був удостоєний звань заслуженого артиста УРСР (1965 р.), заслуженого діяча мистецтв (1969 р.), народного артиста УРСР (1978 р.), нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора (1986 р.), почесною грамотою КМУ (2004 р.) орденом «За заслуги» III ступеня (2004 р.).

Серед творчих нагород Олександра Барсегяна: Перша премія ім. Ленінського комсомолу за виставу «Молода гвардія» в Київському ТЮГу (1965), золота медаль на огляді польської драматургії (1968), премія СТД України «Наш родовід» за значний внесок у розвиток українського театрального мистецтва (1995), муніципальна премія ім.М. Крушельницького за кращу режисуру року (спектакль «Остання жертва» О. Островського) (1996). У 2006 році отримав звання почесного громадянина міста Харкова. У 2009 був обраний Членом-кореспондентом Академії мистецтв України.