Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розвивають мережу спеціальних платіжних систем

На Харківщині розвивають мережу спеціальних платіжних систем

Сьогодні в Харкові відбулася обласна нарада з питання виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів». У нараді взяли участь заступник начальника ГУ економіки - начальник управління споживчого ринку ХОДА Олександр Пенськой, заступник начальника ГУ економіки - начальник управління з координації підготовки та проведення фінальної частини Євро-2012 Олексій Токар, начальник відділу розвитку підприємництва і ринкових відносин ГУ економіки ХОДА Наталія Цимбалюк, представники керівництва міст обласного значення, державних структур, податкової адміністрації, підприємств і банків.

У ході наради обговорювалося питання установки платіжних терміналів в місцях найбільшої відвідуваності. Відповідно до українського законодавства, в населених пунктах з населенням понад 25 тисяч осіб усі торгові точки торговельною площею більше 20 квадратних метрів, де встановлені касові апарати, повинні бути обладнані платіжними терміналами. Кількість платіжних терміналів має бути не менше 50% від кількості касових апаратів.

«Функція державної влади в цьому питанні полягає в тому, щоб на першому етапі цю тему ретельно проконтролювати, проаналізувати, а далі стимулювати суб'єктів господарювання виконувати норму закону, тому що в це питання вже входять активно органи державного контролю», - підкреслив у ході наради Олександр Пенськой.

На даний момент в Харківській області загальна кількість емітованих банками платіжних карт складає близько 2 мільйонів, які обслуговують 1903 банкомата і 7695 платіжних терміналів, з яких в торгових мережах встановлені 6040.

У 2011 році в області було проведено 10 мільйонів безготівкових операцій з використанням платіжних карт на суму 2 млрд. 231 млн. грн. Частка безготівкових розрахунків по Харківському регіону складає 5%. Зростання в порівнянні з 2010 роком склало 1,1% по сумах і на 6% за кількістю операцій. За кількістю карт, банкоматів, терміналів Харківщина посідає 5 місце в країні.