Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом зізнання обвинуваченого не буде доказом у суді

Згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом зізнання обвинуваченого не буде доказом у суді

Як зазначив сьогодні на прес-конференції ректор ХНУВС, радник голови ХОДА з правових питань та співавтор законопроекту нового Кримінально-процесуального кодексу України Олександр Бандурка, згідно з новим КПК зізнання обвинуваченого не буде доказом у суді. «Зізнання обвинуваченого чи підозрюваного не буде мати жодного значення. Суд при ухваленні рішення буде керуватися тільки наявністю матеріальних та комплексних доказів. Обвинувачений чи підозрюваний може на початку або на будь-якій стадії слідства відмовитись надавати показання. Допит має бути припинений або зовсім не розпочинатися, якщо обвинувачений чи підозрюваний не бажає давати показання стосовно себе чи своїх близьких», - підкреслив Олександр Бандурка.

За його словами, новий КПК містить ряд інших змін та нововведень. Зокрема, усувається таке поняття як «постанова про порушення кримінальної справи». Будь-яке звернення з питань правопорушення буде реєструватися в єдиному обліку кримінальних розслідувань, і момент реєстрації буде початком досудового слідства.

Усувається така норма як «постанова про відмову у порушення кримінальної справи». «На цьому моменті було найбільше зловживань та упущень з боку правоохоронців. За минулий рік прокурори скасували 20 тис. постанов про незаконні відмови у порушенні кримінальної справи. Згідно з новим кодексом все підлягає перевірці та розслідуванню», - підкреслив Олександр Бандурка.

Відміняється така норма старого закону як «повернення справи на додаткове розслідування».

«Якщо немає доказів, суд має виправдати обвинуваченого, а не відправляти справу на додаткове розслідування, що інколи перетворюється у тривалий процес, і обвинувачені мають перебувати під вартою 3-4 роки, очікуючи на рішення суду. Відсоток виправданих після вступу в дію нового закону зросте приблизно до 40%», - підкреслив Олександр Бандурка.
Вводиться нове поняття - «слідчий суддя», який буде обиратися місцевим судом для контролю за слідчими діями і взаємодії із слідчими та пізнавальними підрозділами. Крім того, під час судових засідань буде передбачений запасний суддя. Це робиться для того, щоб не затягувалися терміни розгляду справи у разі відсутності основного судді.

Обмежуються терміни розслідування. Кримінальні злочини (передбачають позбавлення волі) можуть розслідуватися не більше 2 місяців, кримінальні проступки – 1 міс. Терміни можуть бути подовжені при певних підставах, але загальний термін розслідування не може перевищувати 12 місяців.

Теги