Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Настав час персональної відповідальності за невиконані зобов’язання. Ігор Шурма

Настав час персональної відповідальності за невиконані зобов’язання. Ігор Шурма

Підбиваючи підсумки засідання обласного комітету із забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма підкреслив, що кредит очікування виконання обіцянок вже вичерпаний: «Настав час персональної відповідальності за зобов’язання. Якщо ти на своїй посаді не можеш виконувати свої обов’язки, то повинен залишити цю посаду».

За словами Ігоря Шурми, так вже традиційно склалося, що точиться багато розмов про соціальний захист людей з особливими фізичними потребами, а якщо подивитися на те, з якими проблемами сьогодні зустрічаються ці люди, то можна зрозуміти, що інфраструктура не готова забезпечити доступ для цих людей.

«Перш за все, необхідно зробити доступною для людей, які пересуваються на інвалідних візках, владу. До тих пір, поки чиновник не подивиться в очі інваліду, не зрозуміє його проблем, говорити про те, що влада предметно займається вирішенням проблем людей з особливими фізичними потребами, не доводиться. Наступний крок – забезпечити доступ до мережі тих закладів, куди в першу чергу може звертатися людина з особливими фізичними потребами: управління праці та соціального захисту, заклади охорони здоров’я, підрозділи Пенсійного фонду та центру зайнятості. Крім того, потрібно вирішувати питання, яким чином людина може вийти з місця, де вона проживає, оскільки люди, які мешкають в будинках, де немає ліфту, не мають можливості самостійно вийти з нього», - зазначив Ігор Шурма.

Він також підкреслив, що нинішня влада діє за принципом: сильний допомагає слабкому, багатий – бідному і т.д.: «Якщо ми за таким принципом будемо йти і надалі, то, звичайно, зможемо вирішувати певні питання для людей з інвалідизацією».

За словами Ігоря Шурми, жодне з питань, які розглядалося сьогодні на засіданні комітету, не виконано повністю. «До тих пір, поки ми не облаштуємо пандусами будівлі органів влади, медичні заклади, управління праці та соціального захисту населення, Пенсійного фонду, центру зайнятості, ці питання з контролю зняті не будуть», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Він також повідомив, що Головне управління праці та соціального захисту населення ХОДА отримало чітке завдання перевірити доступність для інвалідів тих місць, які вимагає влада, та підтверджувати свої висновки фотографіями.