Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сума списання заборгованості за газ і компенсації різниці в тарифах для підприємств ТКЕ області складе майже 1 млрд.грн.

Сума списання заборгованості за газ і компенсації різниці в тарифах для підприємств ТКЕ області складе майже 1 млрд.грн.

Як повідомив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, з метою стабілізації ситуації в паливно-енергетичному комплексі країни на державному рівні ухвалені важливі закони і постанови уряду. Зокрема, Верховна Рада України 12 травня ухвалила Закон України «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію». Крім того, з 18 травня набула чинності постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку перерахування в 2011 році субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, яка утворилася через невідповідність фактичної вартості теплової енергії тарифам, встановленими відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування».

Законом «Про деякі питання заборгованості за спожитий газ та електричну енергію» передбачено списання підприємствам теплоенергетики заборгованості за газ, яка утворилася станом на 1 січня 2010 року і не сплачена на дату вступу в силу Закону; заборгованості, в т.ч., яка підтверджена судовими рішеннями, а також пені, штрафних та фінансових санкцій, які були нараховані підприємствам по боргах за газ станом на 1 січня 2011 року.

Орієнтовно сума списання заборгованості за газ підприємствам теплоенергетики Харківської області (з урахуванням боргів ТЕЦ) буде становити 640 млн.грн. (в т.ч. штрафні санкції - 245,8 млн.грн.), що складає 39,4% загального розміру боргу. Остаточна сума списання заборгованості буде визначена після підписання між підприємствами теплоенергетики та газопостачальними підприємствами акта-звірки.

Крім того, відповідно до Закону підприємства теплоенергетики мають право реструктуризувати заборгованість за газ, яка утворилася станом на 1 січня 2011 року і не сплачена на дату вступу в силу Закону, відповідно до чинного законодавства (заборгованість за 2010 рік).

Валентин Дулуб також повідомив, що згідно з постановою Кабінету міністрів, перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах буде здійснюватися на суму заборгованості, яка утворилася за період з 1 жовтня 2009 р. по 31 грудня 2010 р.

Орієнтовна сума субвенції, яка буде виділена Харківської області, становить 297,7 млн.грн. Сума заборгованості з різниці в тарифах на послуги теплопостачання для населення за період з 1 жовтня 2009 р. по 31 грудня 2010 р. за попередніми розрахунками підприємств області складає 338,1 млн.грн., в т.ч.: за 4 кв. 2009 р. - 42 млн.грн., 2010 р. - 296,1 млн.грн.

Теги