Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відкрито пам'ятний знак на місці спорудження пам'ятника на честь космонавтів і працівників ракетно-космічної галузі Харкова

Відкрито пам'ятний знак на місці спорудження пам'ятника на честь космонавтів і працівників ракетно-космічної галузі Харкова

Сьогодні в Харкові, на перетині вул. Космонавтів з вул. 23 Серпня на місці спорудження пам'ятника на честь космонавтів і працівників ракетно-космічної галузі м.Харкова, які зробили свій інтелектуальний і трудовий внесок в освоєння космосу, був встановлений пам'ятний знак. В урочистій церемонії відкриття знаку взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, перший заступник Харківського міського голови Олександр Кривцов, перший заступник голови Харківської облради Олена Олешко, а також голова Харківської ради ветеранів космодрому Байконур Петро Струщенко і представники харківських підприємств ракетно-космічної галузі.  

Згідно з рішенням міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища, планується провести комплексний благоустрій вулиці 23 Серпня, привести в порядок фасади будівель, освітлення, облаштувати газони. Алея харків'ян в центральній частині скверу від пам'ятника Воїну-визволителю до пам'ятника на честь космонавтів стане символом Харкова, як міста космічних доріг.

Довідка. Становлення космічної галузі України почалося в 1937 році зі створення в Харківському авіаційному інституті Харківської реактивної групи під керівництвом Г. Проскури, яка здійснила запуск великої стратосферної ракети під Харковом. У радянські часи у Харкові та області було зосереджено п'ять вищих авіаційних училищ. В даний час у Харкові проживають учасники запуску Ю. А. Гагаріна і космічних апаратів, понад 100 будівельників 3-х космодромів, сотні військових-ракетників, ветерани космонавтики. Тут зосереджено близько 20 підприємств та установ, що працюють на космонавтику і авіацію, зокрема Державне науково-виробниче підприємство «Об'єднання Комунар», Науково-виробниче підприємство «Хартрон-Аркос», Державне підприємство «Харківський завод електроапаратури" та інші.