Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Процес зближення України і ЄС не несе загрози для ринків РФ. Юрій Сапронов

Процес зближення України і ЄС не несе загрози для ринків РФ. Юрій Сапронов

Як повідомив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, процес подальшого зближення України і Євросоюзу не несе загрози для Російської Федерації, зокрема для її ринку.  «Це нормальний політичний процес, який свідчить про підвищений інтерес наших партнерів до України. Наші відносини як з Росією, так і з ЄС вибудовуються виходячи з власних національних інтересів кожної із сторін. Пріоритети зовнішньої політики України та її інтеграція в Євросоюз чітко визначені в Законі, за який голосувала ВР України, і ми розглядаємо переговори з ЄС щодо угоди про асоціацію та поглиблену зону вільної торгівлі як першочерговий стратегічний пріоритет», - заявив він.

Юрій Сапронов також зазначив, що позиція Президента України в даному питанні полягає у необхідності максимального прискорення переговорного процесу щодо угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.
«Таку угоду планується підписати до кінця поточного року. Це, у свою чергу, прискорить підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Акценти у нашій позиції на цих переговорах - максимально можливий захист інтересів українських товаровиробників», - підкреслив віце-губернатор. 
Щодо Митного союзу, Юрій Сапронов акцентував увагу на зваженому відношенні Президента та уряду до даної теми: 
«Керівництво України не виключає можливості його створення, але головне питання тут - у збереженні позитивного балансу у взаєминах з ЄС і РФ. Ми апріорі не розглядаємо даних стратегічних партнерів як антиподів. У будь-якому випадку, чи буде Україна членом Митного союзу, чи ні - нова тональність українсько-російських відносин, всі розпочаті спільні проекти треба оцінювати позитивно, оскільки тут працює економічний інтерес, який сам диктує свої пріоритети політикам». 
Заступник голови облдержадміністрації підсумував, що Україна, будучи членом СОТ і розглядаючи РФ як друга і партнера, зацікавлена у проведенні переговорів з членами Митного союзу для того, щоб максимально виключити торговельні обмеження з цими країнами. 

Теги