Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Попередній уряд жив у борг, при цьому не вкладаючи, а лише проїдаючи. Михайло Добкін

Попередній уряд жив у борг, при цьому не вкладаючи, а лише проїдаючи. Михайло Добкін

У 2005-2009 рр. попереднє керівництво регіону і країни в цілому значно знизило всі основні економічні показники. Виробництво обвалилося на чверть, чисті валютні резерви Нацбанку скоротилися втричі, внутрішній національний борг зріс уп'ятеро. У цілому державний борг України досяг 93,5% ВВП, при цьому з 25 млрд грн, які мали залишатися на державних рахунках на початок 2010 року, насправді не було й двох. В результаті економіка України була визнана найбільш постраждалою від кризи в світі. Як зазначив 17 лютого у своїй доповіді під час пленарного засідання сесії Харківської обласної ради голова ХОДА Михайло Добкін, все це свідчить про вкрай неефективне керівництві країною і кожним регіоном окремо.

«Попередній уряд жив у борг, при цьому не вкладаючи, а лише проїдаючи. Практично всі серйозні економісти, які аналізували таку політику наших попередників, сходилися на думці, що для України цілеспрямовано готувався грецький сценарій, який у наших умовах означав би фактичну втрату незалежності країни», - підкреслив голова області.

За словами Михайла Добкіна, в Харківській області за підсумками 2009 року промислове виробництво впало на 20%, те ж саме стосується і сільського господарства. Середньомісячна реальна зарплата зменшилася на 10,5%, а ціни зросли на 13% в середньому по року.

«Коли губернатором був Євген Кушнарьов, він скоротив борги по зарплаті в 4,5 рази і передав область з 36 мільйонами боргів, які були зосереджені на підприємствах, що збанкрутували ще в дев'яностих. А команда Авакова вже до початку 2008 року, коли ні про яку кризу вони ще не чули, наростила обсяг боргів у півтора рази. А за підсумками 2009 року борги склали вже майже 120 млн грн, збільшившись в 3,3 рази.

При цьому не було зроблено нічого, щоб знайти шляхи покращення ситуації на підприємствах-боржниках. Сподівання на те, що їхні провали будуть покриті з держбюджету - ось і вся стратегія, якої дотримувалася обласна влада», - заявив Михайло Добкін.