Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Крупи гречаної в Харківській області достатньо для задовільнення потреби населення

Крупи гречаної в Харківській області достатньо для задовільнення потреби населення

28 січня в облдержадміністрації під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Юрія Сапронова відбулась робоча нарада з агрофірмами області, які займаються переробкою зерна гречки, та оптовими торговельними підприємствами, що займаються постачанням крупи гречаної до роздрібних торговельних мереж.

У нараді взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Алексейчук, начальники Головного управління економіки ХОДА Сергій Авершин, Головного управління агропромислового розвитку ХОДА Ігор Зубрич, керівники підприємств: ТОВ "Компанія Агротрейд" В.С. Кожемяко, ТОВ "ЕПК "Агросвіт" А.В. Канашевич, ТОВ "Олімп" І.Ю. Добрускін, ТОВ "ТПК "Слобода" О.А. Лупинська, ТОВ "Терра" І.І. Ясинський.

За підсумками наради досягнуто домовленості про створення резервного обсягу крупи гречки у обсязі 2 700 тонн для забезпечення безперебійного постачання її до підприємств роздрібної торгівлі області. Враховуючи, що середній рівень споживання гречки у області становить 5,6 тис. тонн на рік, зазначений обсяг крупи повністю покриє потребу області до врожаю гречки у 2011 році.

В поточному році ухвалено рішення про збільшення площі посів гречихи до 24 тис. гектарів (у 2010 році було засіяно 15,4 тис. га), що дозволить отримати валовий збір зерна у обсязі 24 тис. тонн, що майже у 5 разів більше рівня споживання цього продукту.

Під час наради також досягнуті домовленості, що роздрібні ціни на крупу гречки в області будуть нижче середнього рівня цін в Україні мінімум на 10-15%. «Гречка є сьогодні в трьох регіонах України, в тому числі в Харківській області. З 1 лютого жоден кілограм крупи не буде проданий трьома найкрупнішими трейдерами-переробниками гречки в Харківській області, яким належить більше 90% ринку, «на сторону». Весь запас – 2 700 т. залишиться для реалізації в області. І цей запас з кожним днем зростає», – заявив віце-губернатор Юрій Сапронов.