Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Єдиний фактор, який може вплинути на ціни на хліб, - це рішення Аграрного фонду. Олександр Пенськой

Єдиний фактор, який може вплинути на ціни на хліб, - це рішення Аграрного фонду. Олександр Пенськой

У 2010 році хлібопекарські підприємства Харківської області отримали з Аграрного фонду на випічку сортів хліба масового споживання близько 9 тисяч тонн борошна. Ще 2,5 тисяч тонн борошна, які мають отримати найбільші хлібозаводи Харківщини, до області поки що не надійшли. Як повідомив 19 січня начальник управління розвитку споживчого ринку ХОДА Олександр Пенськой, саме від рішення Аграрного фонду України залежить можливість підвищення або не підвищення цін на так звані соціальні сорти хліба.

«У Харківській області ціни на хліб не підвищувалися практично весь минулий рік, на відміну від інших регіонів України, де вони росли мало не щомісяця. Буде підвищення чи ні, повністю залежить від рішення Аграрного фонду України щодо відпускних цін на зерно для переробки його на борошно для пекарів. Наразі Аграрний фонд не визначився, і через це, можливо, деякі керівники хлібопекарських підприємств і почали заявляти про підвищення цін.

Ми зв'язувалися з Аграрним Фондом, але від них є тільки неофіційна інформація, яка говорить про те, що навіть якщо і буде підвищення, то незначне - не більше, ніж на 7-8%. Це єдиний чинник, який може вплинути на зростання цін на хліб», - підкреслив Олександр Пенськой.

За його словами, тарифи на електроенергію і газ для підприємств не підвищувалися протягом 2010 року, ціни на цукор і жири також стабільні, тому в хлібозаводів немає приводу для підвищення цін на свою продукцію. Резерви борошна для випічки хліба масового споживання, який займає в області близько 60% всієї випічки, є на всіх хлібозаводах, відпускні ціни на неї не змінювалися з початку 2010 року. Що стосується умов постачання і цін на борошно від Аграрного фонду, то вони повинні стати відомі протягом тижня.