Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід Грузії потрібно пристосовувати під українську дійсність. Юрій Сапронов

Досвід Грузії потрібно пристосовувати під українську дійсність. Юрій Сапронов

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов заявив, що для України дуже важливим є досвід грузинських перетворень, оскільки країна потребує масштабних і рішучих реформ.  «За кілька останніх років Грузія вийшла на 11 місце у світі за умовами ведення бізнесу - тоді як Україна знаходиться на 145 місці - і забезпечила стабільний приток інвестицій в країну. Щоб цього досягти, довелося пройти через дуже жорсткі реформи, успішність яких забезпечила тверда політична воля. Грузини почали з боротьби з корупцією та дерегуляції. Досвід грузинських реформ, зокрема, в галузі будівництва буде врахований і в Україні. Наприклад, будуть скорочені терміни отримання землі під забудову з 415 до 60 днів та зменшена кількість дозвільних процедур з 93 до 23», - підкреслив віце-губернатор.

У той же час Юрій Сапронов відзначив, що потрібно обережно запозичувати і приживляти зарубіжний досвід на українському грунті, адже він може не спрацювати через особливості економічного і організаційного розвитку держави. 
«Грузія пішла шляхом агресивної лібералізації економіки. Україна в деяких сферах не може так успішно наслідувати її досвід, оскільки це передбачає різке зменшення бюджетних видатків, за рахунок чого в Грузії зменшився рівень податкового навантаження на бізнес і громадян. В Україні неможливо скоротити бюджетні витрати, наприклад, на медицину чи освіту, оскільки ці сфери і так недофінансовані державою, тому досвід Грузії потрібно пристосовувати під українську дійсність», - повідомив заступник голови облдержадміністрації. 

Теги