Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна є країною невикористаної демократії. Володимир Литвин

Україна є країною невикористаної демократії. Володимир Литвин

Виступаючи сьогодні на загальних зборах дійсних членів (академіків) та член-кореспондентів академії правових наук України, голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що 60-річчя прийняття Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод є подією знакового характеру, у тому числі й для України. Він також зазначив, що 9 листопада виповнюється 15 років з дня підписання Конвенції нашою державою.

Володимир Литвин підкреслив, що не можна погоджуватися з твердженням ряду західноєвропейських вчених про нібито «неготовність» України до високих стандартів Конвенції, «нездатність» зрозуміти реальну сутність її демократичних положень. «Зважаючи на історію розвитку правової думки та історії права України, маємо самокритично визнати, що Україна є країною не стільки нерозвинутої демократії, скільки, я би сказав, невикористаної демократії, причому не меншого рівня, ніж то сповідує Європа», - сказав Володимир Литвин.

Він також підкреслив, що практично важко назвати статтю Конвенції чи Протоколів до неї, положення яких не були відомі українському праву чи українській правовій думці або тим народам, які проживали на цій території до утворення нашої держави.