Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У період з 2005 по 2009 рік низка інвесторів відмовилася розміщувати свої підприємства в Харківській області

У період з 2005 по 2009 рік низка інвесторів відмовилася розміщувати свої підприємства в Харківській області

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов прокоментував повідомлення деяких харківських ЗМІ про відтік інвестицій з Харківської області. За його словами, все це є передвиборчим піаром певних політиків.

«Всі заяви, які зараз лунають, пов'язані з передвиборчою кампанією однієї людини, яка для мене не є авторитетом в економіці. Скажу вам, що з 2005 по 2009 рік, у той період, коли економікою Харківської області керувала команда Ярослава Петровича Ющенка, відмовилися розміщувати своє виробництво на території Харківської області достатньо великі інвестори. Такі, як словенський концерн «Gorenje», французька торгова мережа «Auchan», данська пивоварна компанія «Carlsberg», німецька компанія «EuroGlass» і так далі. Відмовилися внаслідок незадовільних умов для ведення бізнесу - занадто багато чиновники обласної державної адміністрації хотіли від цих компаній», - розповів Юрій Сапронов.

Що стосується 58,2 мільйонів доларів іноземних інвестицій, які дійсно були відкликані з Харківської області в 2010 році, то значна частина цих грошей припадає на частку однієї спекулятивної компанії з інвестором з офшорної зони.

«З цих 58 мільйонів доларів 11 мільйонів були відкликані у першому кварталі цього року, до чого команда Михайла Добкіна не має ніякого відношення. А ще 45 мільйонів вивело ЗАТ "Укрінвест", інвестор прийшов до нас із Кіпру. Займалася ця компанія спекулятивними угодами на біржі та операціями з нерухомістю. Мильна бульбашка луснула в результаті кризи, спекулятивних угод не стало, ця компанія залишила ринок. До речі, кінцевого бенефіціара я можу припустити, він теж пов'язаний з тими ж людьми. А про значимість цієї компанії можна судити вже з того, що за 8 місяців 2010 року вона заплатила всіх видів податків трохи більше 180 тисяч гривень. Це дуже мало», - підкреслив Юрій Сапронов.