Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Такого високого рівня розрахунків за газ у Харківській області не було ніколи. Михайло Добкін

Такого високого рівня розрахунків за газ у Харківській області не було ніколи. Михайло Добкін

«Рівень розрахунків сьогодні в Харківській області 80%. Область ще ніколи не розраховувалася на такому високому рівні», - заявив в ефірі обласного радіо голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.  За його словами, в цьому сезоні населення платить справно, але є борги у підприємств, які накопичилися не з вини населення або керівництва підприємств, а через недосконалість нинішнього законодавства. Ці борги виникли через різницю в тарифах.

«Що таке підприємство, яке генерує і транспортує теплову енергію у квартири абонентів? Це підприємство, яке складає ціну на тепло з розрахунку вартості газу, заробітної плати, вартості електроенергії та інших постійних і змінних складових собівартості тепла. Якщо протягом опалювального сезону змінюється ціна на газ, то, відповідно, рівень тарифу, за яким продається тепло, стає менше собівартості. Національне законодавство чітко прописує, що у разі збільшення ціни на газ під час опалювального сезону держава з бюджету компенсує ті втрати, які несе підприємство. Тому що для того, щоб змінити тариф на тепло, необхідно мінімум 45 днів, а реально йде 60. За цей час підприємство напрацьовує колосальну кількість боргів за газ», - зазначив Михайло Добкін. 
Голова Харківської облдержадміністрації додав, що якщо вдасться покрити різницю в тарифах і отримати борги з бюджету для тих підприємств, які повинні будуть з цих коштів розрахуватися за газ, можна буде вийти на рівень розрахунків 97-98%. 

Теги