Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Апарат лінійного прискорення найближчим часом буде запущено

Апарат лінійного прискорення найближчим часом буде запущено

В Харківській області знайдено позабюджетні кошти для придбання охолоджувача, який необхідний, щоб запустити апарат лінійного прискорення – нове слово в лікуванні і діагностуванні онкологічних захворювань.

Як повідомив заступник голови ХОДА Ігор Шурма, сам лінійний прискорювач знаходиться в Харківській області досить давно.

«Два роки тому були виділені кошти по лінії академії медичних наук, і був закуплений новітній апарат – лінійний прискорювач, який створює абсолютно нові підходи у діагностиці і лікуванні онкологічних захворювань. На превеликий жаль, як це часто буває – машину купили, а колесо забули прикрутити. Так само і з лінійним прискорювачем: його купили, а апарат для його охолодження не закупили. Без цього охолоджувача лінійний апарат працювати не може», - підкреслив він.

Згідно з бюджетним кодексом ні міська, ні обласна влада не має права виділити кошти для придбання охолоджувача, тож довелося шукати позабюджетні кошти.

«На цей апарат потрібно близько півмільйона гривень. В період економічної кризи знайти мецената, який би взяв і видав такі гроші на охолоджувач, дуже складно. Але ми таких людей знайшли. Сьогодні вже уточнюється ціна цього охолоджувача, терміни його поставки. Я думаю, що місто і область зроблять свій внесок, щоб цей апарат запрацював – в принципі, це все вписується в систему координат єдиного медичного простору», - відзначив заступник голови області.