Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Якщо рівень тіньової економіки та корупції за два роки знизиться до 20%, я буду вважати це успіхом. Юрій Сапронов

Якщо рівень тіньової економіки та корупції за два роки знизиться до 20%, я буду вважати це успіхом. Юрій Сапронов

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юрій Сапронов назвав суму, яку втрачає український бюджет через тінізацію економіки та корупцію. Ефективна боротьба з цими явищами поверне до бюджету майже половину річного доходу країни.

Як зазначив Юрій Сапронов в ході прес-конференції 15 червня, до нуля рівень корупції знизити практично неможливо, але до цього потрібно прагнути.

«Тіньова економіка і корупція є в усіх країнах - і в Америці, і у Великобританії, в Греції, Італії та Німеччині. Там теж існують відкати за тендери, мінімізація оподаткування, хабарництво в будівельній галузі при отриманні підрядів, використання службового становища та розтрата бюджетних коштів. Але все це там займає кілька відсотків ВВП, а у нас тіньова економіка - це від 35 до 50% ВВП», - підкреслив він.

За словами заступника голови ХОДА, на даний момент в Україні сума недоплачених податків становить близько 100 мільярдів гривень, що становить майже половину бюджету країни. Щоб повернути ці гроші до скарбниці, і обласні, і державні органи влади реалізують низку реформ, але результат їх буде видно не скоро.

«Якщо рівень тіньової економіки та корупції зменшиться в найближчі два роки до 20%, я буду вважати це успіхом. Далі будемо знижувати цей відсоток. Не можна все зробити в один день - цю систему створювали десятиліття. Але наша команда, команда губернатора Добкіна, підписувалась і прийшла працювати під реформи», - підкреслив Юрій Сапронов.