Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пам’яті Космонавта

Пам’яті Космонавта

Сьогодні, 12 квітня 2010 року, у Всесвітній день авіації та космонавтики голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін вшанує пам’ять нашого земляка, члена першого загону космонавтів Валентина Бондаренко.

Валентин Бондаренко помер 23 березня 1961 року від "опікового шоку" після пожежі у барокамері. Похований на Филипівському кладовищі міста Харкова.

Разом із головою ХОДА могилу космонавта відвідають:
Струщенко Петро Володимирович – голова громадської організації "Ветерани 3-х космодромів";
Гагарін Юрій Олексійович – член громадської організації "Ветерани 3-х космодромів";
Шаталов Микола Іванович - член громадської організації "Ветерани 3-х космодромів".

Біографічна довідка.

Валентин Васильович Бондаренко народився у 1937 році, в 1954 році закінчив середню школу №93 міста Харкова та відділення пілотів Харківського обласного аероклубу.

У 1954 році став курсантом Ворошиловградського військового авіаційного училища льотчиків, в 1955 був переведений до Грозненського училища, в 1956 році – до Армавірського, яке закінчив у 1957 році.

У грудні 1959 році, до зарахування в загін космонавтів, служив старшим льотчиком 43-го ІАП 263-й ІАД (14 серпня 1960 року перейменовано у 43-й окремий авіаційний полк винищувачів-бомбардирувальників) Прибалтійського ВО в місті Тукумс.

1 липня 1961 року виключений зі списків ВС СРСР як такий, що загинув.

У Радянському Союзі про загибель Бондаренка не було оголошено – все, що було пов’язано із космосом, тоді було утаємничено. Перші відомості про Валентина Бондаренка і його загибель з’явилися тільки у 1980 році. Ім’ям Бондаренка названий один з кратерів на Місяці.