Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні склалася надзвичайна ситуація з розрахунками за газ

В Україні склалася надзвичайна ситуація з розрахунками за газ

Сьогодні відбулася всеукраїнська селекторна нарада, на якій обговорювалася надзвичайно складна ситуація з розрахунками за газ і електроенергію у 1 кварталі 2010 року. У нараді в онлайні-режимі взяли участь перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, міністр з питань палива і енергетики України Юрій Бойко, міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов, керівник НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, голови облдержадміністрацій і мери міст України.

В Україні склалася катастрофічна ситуація з розрахунками за газ, сказав Андрій Клюєв. У 2009 році НАК "Нафтогаз України" реалізувала понад 38 млрд. кубів газу на суму 46,4 млрд. грн. З них сплачено лише 86,4%. Велика частина цього боргу – 74,5% - це борги підприємств теплокомуненерго. Доля населення і бюджетних організацій в цьому боргу – 14,5%, промислових підприємств – більше 10%.
Цього року ситуація різко погіршалась. Загальний рівень оплати за газ НАК "Нафтогаз України" станом на 20 березня складає 61 %, у тому числі теплокомуненерго – всього 28%. "За всю історію незалежності України це найнижчий рівень оплати за газ підприємствами теплокомуненерго", - підкреслив Андрій Клюєв. Заборгованість за газ підприємств ТКЕ цього року складає 5,2 млрд. грн. Підприємства Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Луганської і Харківської областей розрахувалися на рівні
від 8 до 16% вартості спожитого газу. Рівень оплати за газ в Харківської області склав 14%.
За словами першого віце-прем'єр-міністра, Постанова Кабінету міністрів № 10\82 дозволяє акумулювати на банківських рахунках підприємств ТКЕ кошти, отримані за оплату послуги, і встановлювати режим їх розщеплювання і використання. Проте на сьогодні лише 34% від загальної кількості підприємств ТКЕ відкрили такі спецрахунки. Керівники ТКЕ, які не виконають постанову Кабінету міністрів, мають бути звільнені, підкреслив він.
Наступного тижня кожен регіон повинен надати графік виплати платежів і погашення заборгованостей. Крім того, Андрій Клюєв дав доручення всім міністерствам, відомствам і облдержадміністраціям до 15 квітня провести колегії за підсумками минулого опалювального сезону, проаналізувати недоліки роботи підприємств ЖКГ і з 16 квітня почати підготовку до наступного опалювального сезону. Він підкреслив, що підприємствам, які не розрахуються за борги 2010 року, не будуть виділені ліміти на газ.

Теги