Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області необхідно створити асоціацію молоковиробників

У Харківській області необхідно створити асоціацію молоковиробників

На думку заступника голови ХОДА Віталія Алексейчука, саме ця асоціація зуміє найкраще захистити інтереси сільгосппідприємств, що займаються виробництвом молока: "Асоціація буде виставляти продукцію на біржу у вигляді лотів, щоб молокозаводи купували молоко через біржу за ціною, яка влаштовуватиме саме виробників".

З таким досвідом роботи делегація Харківської області ознайомилася під час робочої поїздки на сільгосппідприємства Бєлгородської області. Крім того, цікавий досвід наших сусідів і в питанні ціноутворення на молочну продукцію - на рівні обласного керівництва там закріплені відсотки розподілу прибутку від кінцевої ціни. 7% йде на користь торгової мережі, 43% - переробникам і 50% - виробникам. Цей розподіл встановлюється на рік, і ніхто ціну не змінює.

"Договори ж, що укладаються у нас, працюють виключно в одному напрямку - захищені всі права переробників, і абсолютно не враховані інтереси виробників молока, - пояснює Віталій Володимирович. - Тому молокозаводи як хочуть, так закупівельну ціну і змінюють. Та до того ж, розплачуються не вчасно. Так, Куп'янський молочний комбінат заборгував на сьогоднішній день виробникам молока понад 5 млн грн. Це фактично безвідсоткове кредитування цього переробника!"

У масштабах України асоціація виробників молока вже створена.